Slovenija traži međunarodnu pomoć zbog katastrofalnih poplava

08 Avg 2023
287 puta

Iako se meteorološka situacija u Sloveniji smiruje i dalje su poplavljena područja uz Muru, Dravu i Savu, prenosi slovenska agencija STA.

Dijelovi zemlje i dalje su odsječeni, a ekipe na terenu pokušavaju osigurati cestovnu povezanost sa svim ugroženim dijelovima zemlje kako bi stanovništvu mogla biti pružena pomoć.

Zbog teških posljedica izazvanih katastrofalnim poplavama slovenska vlada zatražila je međunarodnu pomoć kroz mehanizme Europske unije i NATO-a.

Slovenija je preko Mehanizma civilne zaštite EU-a zatražila 30 bagera različitih kapaciteta i 30 specijalnih vozila za regulaciju vodotoka, kao i slanje inženjerskih ekipa za svu tu opremu.

Ljubljana je također od NATO-a zatražila pet teških vojnih helikoptera nosivosti najmanje pet tona za transport, kao i 200 vojnika za obavljanje zadaća zaštite, spašavanja i pomoći.

Premijer Robert Golob u subotu je opisao poplave kao najveću prirodnu katastrofu u posljednja tri desetljeća i procijenio ukupnu štetu na više od 500 milijuna eura. Oštećene su ceste, željezničke pruge, mostovi, kanalizacijski sustavi i zgrade.

Brojne države uputile su pomoć Ljubljani, a među prvim je bila susjedna Republika Hrvatska. Hrvatska vlada je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena.

Na zamolbu Republike Slovenije odobren je prelazak granice korištenjem jednog helikoptera Mi-171Sh Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva s osam pripadnika Oružanih snaga RH sukladno iskazanim potrebama Republike Slovenije i mogućnostima Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Vlade RH.

Civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine spremne su uputiti pomoć Republici Sloveniji za saniranje šteta od katastrofalnih poplava koje su zadesile ovu državu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Svoj posjet Ljubljani za srijedu je najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.