Većina Nijemaca smatra da se rad ne isplati

06 Sep 2023
145 puta

Većina državljana Njemačka vjeruje da se rad ne isplati, s obzirom na sve veća socijalna davanja, pokazuje istraživanje javnog mnjenja instituta INSA.

Prema anketi, 52 posto ispitanih ne misli da se rad isplati, 40 posto njih smatra suprotno, a osam procenata je odbilo da odgovori na pitanje.

Kako navodi dnevnik Bild, sa socijalnom pomoći i malo rada na crno, može se zaraditi više od nekog ko je stalno zaposlen i plaća poreze i doprinose za socijalno osiguranje, uključujući socijalnu pomoć za druge.

List navodi da je magacioner iz Bad Ojnhauzena na zapadu Njemačke dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene, prenosi Tanjug.

Na osnovu najnovije odluke njemačke vlade, ta pomoć će se od 1. januara naredne godine povećati za 61 euro i iznosit će za samca 563 eura mjesečno, plus troškovi stanovanja i zdravstvenog osiguranja, koje za korisnike socijalne pomoći pokriva država.

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu naknadu, što je trenutno 13,9 eura po satu, zaradi oko 2.000 eura bruto.

Nakon što mu se odbije porez, penziono i zdravstveno osiguranje i nakon što plati stanarinu i režije, ostaje mu oko 600 eura, što je samo malo više od naknade za nezaposlene.

Među onima koji smatraju da se odlazak na posao ne isplati, najviše je pristalica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), navodi se u anketi.

Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedjelje izjavio da pomoć za nezaposlene ne bi trebalo da djeluje obeshrabrujuće na one koji žele da rade.

Predsjednik najveće opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc, je istakao da oni koji odlaze na posao na kraju mjeseca moraju da zarade više nego oni koji primaju socijalnu pomoć.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.