Obilježen Dan Općine Doboj Jug Istaknuto

Mart mjesec je u znaku obilježavanja šesnaeste godišnjice postojanja Općine Doboj Jug,petnaeste godišnjice postojanja OŠ '21 mart' Matuzići i dvadesetprve godišnjice od legendarne bitke na Ušću iz martovskih dana 1993.godine kada su borci '203-Slavne mtbr Doboj-Bosna' ARBiH zaustavili tenkovsko-oklopne jedinice vojske RS-a i JNA u nakani da osvoje ove teritorije.

U okviru ovih svečanosti održano je osamnaest raznih kulturno-zabavnih dešavanjaa. Svečanom sjednicom održanom na sam dan ove općine i prvi dan proljeća na najljepši način je krunisano ovogodišnje obilježavanja 'Martovskih svečanosti Doboj Jug 2014'.
Prije održavanja centralne svečanosti-sjednice Općinskog vijeća Doboj Jug održana je priredba učenika OŠ '21 mart' Matuzići,te otkrivena spomen ploče na Domu kulture u Lepenici u znak sjećanja na osnivanje pomenute brigade i početak njenog briljantnog ratnog puta. Suborci su se sjetili i svog komandanta brigadira, rahmetli Adnana Bajraktarevića kome su proučili fatihu, a koji je umro prošle godine. Nakon džume namaza u džamiji 'Salihija' u Matuzićima imami Medžlisa IZ Doboj su proučili mevlud za poginule borce ARBiH u bitki na ušću i na sve šehide odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Delegacija Općine Doboj Jug , koordinacija boračkih udruženja i nevladine organizacije ove općine proučili su fatihu i položili cvijeće na Spomen obilježje palim borcima i šehidima posljednjeg rata, CŽR i svim nedužnim žrtvama fašizma na platou ispred zgrade općine Doboj Jug . U vrijeme održavanja svečane sjednice OV, predstavnici boračkih organizacija su posjetili poprište tenkovske bitke na Karušama i kod tenkovskih ostataka prisjetili se najtežih ratnih dana iz 1993.godine.
Predsjedavajući OV Doboj Jug dr Adin Begić se zahvalio svima na dosadašnjoj podršci u razvoju ove male općine o čemu je govorila općinska načelnica Jasminka Begić. Na svečanoj sjednici uručena su ovogodišnja općinska priznanja,te skromne novčane nagrade za osam penzionisanih radnika organa uprave ove općine.
Nakon sjednice OV Udruženje žena '21 mart' Doboj-Jug (ovogodišnji dobitnici Zlatne značke Općine Doboj Jug) su u saradnji sa deset udruženja ovog kraja priredile izložbu tradicionalnih umjetnina i rukotvorina,a za goste i zvanice priredile tradicionalna jela ovog kraja.
U kulturnom dijelu programa nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo 'Đerdan' Doboj Jug,te učenik IX razreda OŠ '21 mart' Matuzići Emir Zajimović sa monodramom Josipa Pejakovića 'On meni nema Bosne'.
Obraćajući se prisutnima, općinska načelnica Jasminka Begić je kazala da u složenim privrednim i još složenijim političkim prilikama, zbog zatečenog duga iz prethodnog mandata koji se prenosi već drugu godinu zaredom ova općina ima teško financijsko stanje, ali je rekla pak podnošljivo.
Uvedenim mjerama štednje činie se napori dase konsoliduje budžet i da se u punom kapacitetu bore namećući brojne projekte višim nivoima vlasti da podrže razvoj ove lokalne zajednice što je prepoznatljivo, jer administracija ostvaruje stalnu komunikaciju sa resornim ministastvima, domaćim i međunarodnim organizacijama kako bi u njima našli istinske partnere. Općinsko vijeće svojim odlukama nastoji stvarati poslovni ambijent na ovom prostoru za više od dvjesta privrednih subjekata koji su imali viziju i hrabrost ući u poduzetničku aktivnost i bili sposobni stvoriti i osigurati više od hiljaduitrista radnih mjesta sa tendencijom njihovog povećanja. Neke firme sa ovog prostora koje su ne samo brend Doboj Juga,već i države Bosne i Hercegovine protekle godine posjećivali su brojni ministri, razgovarali sa našim poslodavcima i čuli njihova brojne primjedbe kada su u pitanju sistemska rješenja sa kojima se svakodnevno susreću.
Poziv potencijalno novim subjektima za nova ulaganja je ovdje stalno otvoren. Nudi im se šansa u skladu sa Strategijom razvoja,vrlo značajanim planskim dokumentom koji je u razvojnom smislu ove općine glavna vodilja. Ovim povodom prošle godine Općinu Doboj Jug su posjetila četiri ambasadora. U ostalom, uskoro ćete se uvjeriti da će u narednim mjesecima ova općina biti jedno ogromno gradilište, jer je nekoliko kapitalnih projekata u tenderskoj fazi' istakla je načelnica općine Jasminka Begić.
Ove godine u skladu sa važećom Odlukom o općinskim priznanjima dodjeljene su jedna plaketu općine,jdnu zlatnu značkui općine i tri općinske zahvalnice.
Plaketu je dobila samostalna ugostiteljska radnja' SUR 'Dallas' Mravići, Doboj Jug- za uspješan rad i postignute rezultate u dosadašnjem radu u oblasti ugostiteljstva. Zlatna značka pripala je Udruženju žena 'Žena 21.vijeka' Doboj Jug - za postignute rezultate na polju kulturnih dešavanja na području općine Doboj Jug dok su općinske zahvalnbice uručene 'Kameliji' d.o.o. Doboj Jug - za doprinos u razvoju i predstavljanju općine, Hakiji Mujić iz Pridjela za višegodišnji rad, zalaganje i aktivnosti u udruženju penzionera i Sejadu S.Hopić iz Mravića -za humanost i podršku u svim akcijama darivanja krvi i spašavanju ljudskih života.
O.Š. '21 mart' Matuzići je takođe obilježila svoj dan, tačnije petnaestu godinu svog postojanja. Obilježavanje ovoj jubileja bilo je u znaku niza svečanosti školskog karaktera tokom cijelog mjeseca unazad. Na završnoj svečanosti učenici ove škole su održali priredbu kolažnog sadržaja. Amir Bečić, direktor škole se zahvalio nastavnicima i učenicima na ostvarenim rezultatima, zahvalio se općinskoj načelnici na saradnji, a posebno načelniku dr.Mustafi Tuna iz bratske općine Sindžan(Turska) na nezaboravnom prošlogodišnjem gostoprimstvu u Ankari za učenike ove škole.
Odlukom Nastavničkog vijeća nagrađeni su najbolji učenici koji su nastupali na školskim i općinskim takmičenjima: Dalila Dubravac, Azra Zaimović, Dino Sprečo, Mejrem Skula, Arnela Ibrić, Selma Mehinović, Belma Bećirović, Nisveta Spahić, Zerina Hadžić, Seada Delić, Ajla Kurbašić i Amer Bečić.

Miralem Begić

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.