Doboj Jug: IZVRŠENA PREZENTACIJA FAZE II STUDIJE IZVODLJIVOSTI ZA ZAJEDNIČKI PREČISTAČ OTPADNIH VODA

U Općini Doboj Jug predstavnici Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu predočili su radni materijal druge faze Studije izvodljivosti za projekat izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za tri općine: Doboj Jug, Usora i Tešanj koja se radi zahvaljujući trilateralnom sporazumu izmedu ovih općina i finansijera Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH čiji je predstavnik Sanja Bosiljčić predstavila projekat i učesnike ove prezentacije.

Voditeljica projekta Selma Čengic, dipl.inž. građevine je predočila kompletnu proceduru dosadašnje izrade studije, naglasivši da studija ima više ponuđenih rješenja u vezi buduće lokacije pomenutog precistača, zatim njegovo tehnološko rješenje i modele upravljanja. Na općinama je da se opredijele za najpovoljnije varijante. Studija je u skladu sa utvrđenom multikriterijskom analizom i metodologijom zasnovanom na tehnološkom/inženjerskom, planskom/institucionalnom, ekonomskom, društvenom i okolišnom kriteriju ponudila najbolja rješenja zasnovana na bazi socio-ekonomske analitike i istraživanja, pa su za budući prečistač ponuđene dvije lokacije. Jedna na lokalitetu Karuše(Općina Doboj Jug), s tim što bi ova općina morala hitno da uradi izmjenu regulacionog, odn.prostornog plana i druga u Kraševu, Općina Tešanj. Obje lokacije imaju zahtjev za planiranjem složenog sistema zaštite od poplava, iako su investicije za ovaj sitem za lokaciju Karuše veće. Planskim dokumentima Općine Doboj- Jug planiran je zaštitni nasip, te bi se moglo očekivati da ove troškove ne snose investitori centralnog postrojenja u Karušama, što je sasvim logicno, a to je dugoročan proces. Lokacija u Kraševu ima veće ograničenje po pitanju pristupnih puteva i naročito snabdijevanja prečistača električnom energijom, kako za osnovno snabdijevanje , tako i za alternativno. Ona se nalazi u blizini vodozaštine zone što predstavlja veći stepen rizika za okoliš.
Lokacija Kraševo ima nedostatak u odnosu na lokaciju Karuše jer se na centralni prečistač otpadne vode iz općina Usora i Doboj Jug ne mogu transportirati gravitaciono, što rezultira dodatnim značajnim troškovima za ove Opcine (eksploatacionim i troškovima održavanja), odnosno za njihove građane. I pored toga, tehno-ekonomska analiza, u kojoj su uzeti u obzir investicioni troškovi izgradnje kolektora kao i eksploatacioni troškovi za pumpne agregate, i troškovi zaštite od poplava, snabdijevanja električnom energijom i izgradnje pristupnih puteva, pokazuje nešto niže ukupne troškove za opciju Karuše, navedeno je u ovoj studiji. Obzirom na veoma bliske rezultate analize o povoljnosti ponuđenih lokacija, konsultant predlaže da Općina Doboj – Jug donese koliko je moguce hitan i konačan stav o mogućnostima i namjeri hitne izmjene regulacionog plana na lokaciji Karuše što je zadatak OV ove općine. Ukoliko se ovaj uvjet može ispuniti u korist planiranja izgradnje centralnog prečistača, lokalitet u općini Doboj – Jug se predlaže kao prva povoljnija lokacija, a u protivnom lokaciju prečistača za Tešanj, Doboj – Jug i Usoru treba planirati na lokaciji Kraševo, jer se u ovoj regiji nisu mogle pronaći povoljnije lokacije za gradnju, navodi ova studija. Na prezentaciji bilo je riječi i oko odabira tehnološkog rješenja i modela upravljanja ovim sistemom o čemu su govorili projektanti, dipl.inžinjeri građevine Adnan Topalovic i Simone Milanolo, te Erna Zildžović, dipl.inž.teh. za finansijski dio. Zadatak revidenata, kazao je dipl.inž.građevine Emin Gološ je da se stručno oderede prema ovom dokumentu kako bi sve tri općine donijele svoj konačan stav.

(MiralemB.,13.11.14.)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.