Projekat prevencije maloljetničkog prestupništva u Doboju

Na području grada Doboja u naredne četiri godine biće realizovan UNICEF-ov projekat "Pravda za djecu" s ciljem prevencije maloljetničkog prestupništva.

Ovaj četvorogodišnji projekat od ranije se provodi u devet lokalnih zajednica u BiH, a od ove godine obuhvatio je još sedam, među kojima je Doboj, gdje je danas održan i radni sastanak povodom njegovog provođenja.Predstavnik Biroa za ljudska prava iz Tuzle Elizabeta Lukačević rekla je da je Doboj izabran jer je sprovedenom analizom uočena potreba da se radi sa djecom pod rizikom i maloljetnim prestupnicima.Na današnjem sastanku dogovoreno je da s ciljem uspješne realizacije projekta bude formirana multidisciplinarna grupa od predstavnika institucija, ustanova i udruženja, koji se svakodnevno susreću sa prevencijom maloljetničkog prestupništva.Tu grupu činiće predstavnici Okružnog tužilaštva, Osnovnog suda, Centra javne bezbjednosti, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Savjeta roditelja i drugih ustanova.

Zamjenik komandira Policijske stanice jedan Doboj LJubiša Đukanović rekao je da se od 2010. godine, kada je na snagu stupio Zakon o zaštiti i postupanju sa mololjetnicima u krivičnom postupku, kao jedna od mjera koristi i izricanje policijskog upozorenja maloljetnicima.

"Policijsko upozorenje u nekim situacijama je ubrzala i skratila krivični postupak", naveo je Đukanović i dodao da se mjera sprovodi u saradnji sa Okružnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad. Prema njegovim riječima, u 2012. godini policijsko upozorenje primijenjeno je 26 puta, a 11 puta u 2013. godini.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić rekao je novinarima da će projekat biti proveden i kako bi se pomoglo djeci koja su bila "u dodiru sa zakonom". Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici gradske uprave, UNICEF-a, Biroa za ljudska prava Tuzla, Centra za mentalno zdravlje Doboj, Centra za socijalni rad Doboj i Centra javne bezbjednosti Doboj.

(Srna)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.