Doboj: Švajcarska donirala 170.000 KM za obnovu vodovoda Istaknuto

Vlada Švajcarske donirala je jučer gradskom preduzeću "Vodovod" u Doboju, oštećenom tokom majskih poplava, novu opremu u vrijednosti oko 170.000 KM da bi se osiguralo pouzdano snabdijevanje stanovništva vodom za piće.

Direktor Kancelarije za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Josef Guntern rekao je da je donirana nova laboratorija za analizu vode i dvije automatske hlorne stanice na pumpnim stanicama u Lukama i Rudanki.
"Vrijednost donacije je oko 170.000 KM, a oprema je kupljen u BiH", istakao je Guntern novinarima u Doboju.
Prema njegovim riječima, riječ je o pomoći u okviru dugotrajnog partnerstva sa Dobojem koje se njeguje već više od 18 godina.
Zamjenik direktora "Vodovoda" u Doboju Živko Erceg rekao je da će se doniranom opremom omogućiti pouzdana analiza kvaliteta vode za snabdijevanje oko 42.000 građana, te nesmetan rad oko 1.200 malih i srednjih preduzeća.
"Na mjesečnom nivou radi se oko 240 analiza ispravnosti vode, te dodatnih 40 do 50 koje radi Regionalni zavod Instituta za zaštitu zdravlja Srpske u Doboju", izjavio je Erceg.
On je naveo da dobojski potrošači koriste ekonomsku cijenu vode koja za domaćinstva iznosi 0,87 KM po metru kubnom, te 2,60 KM po metru kubnom za pravna lica, bez uračunatog PDV-a.
Dugovanja prema ovoj ustanovi iznose oko dva miliona KM, od čega najviše domaćinstva.
Zamjenik gradonačelnik Doboja Dragan Vasilić zahvalio je narodu Švajcarske na dosadašnjoj pomoći ovom gradu.
Osim obnove javnih ustanova i individualnih stambenih jedinica, radi se i na projektu ulaganja u privredna društva i privredu na području BiH.
Ispred Vlade Švajcarske primopredaji nove opreme prisustvovala je i direktor Odjeljenja za zapadni Balkan Direkcije za razvoj i saradnju pri Ministarstvu inostranih poslova Švajcarske Žoržet Bruse Bruže /Georgette Bruchez Brugger/ i direktor Vodovoda Doboj Dragan Kovačević.
Neposredno nakon poplava Vlada Švajcarske je u okviru hitnih intervencija donirala "Vodovodu" u Doboju mobilni laboratorijski komplet za osnovnu fizičku, hemijsku i bakteriološku analizu vode i obučeni su laboratorijski tehničari za njegovu upotrebu.
U okviru tekućih razvojnih projekata švajcarskog programa saradnje u BiH dodatno je uloženo 9,6 miliona KM za obnovu, rekonstrukciju i smanjenje rizika od katastrofa, saopšteno je iz Ambasade Švajcarske.
Vlada Švajcarske nastaviće da pruža podršku obnovi područja koja su zahvaćena poplavama uz zalaganje za jačanje smanjenja rizika od katastrofa i važnosti prevencije budućih šteta izazvanih prirodnim katastrofama, navodi se u saopštenju.
USAID je u sklopu projekta obnove poplavljenih područja, za sanaciju dobojske pumpne stanice Luke obezbijedio 428.000 KM.

(Srna)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.