Britanski farmeri traže uvoz sezonaca iz BiH

11 Jan 2017
2402 puta

Britanski uzgajivači voća i povrća zatražili su od vlade da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, prvenstveno iz Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Naime, britanski sektor hortikulture ovisan je o 80.000 sezonskih radnika, koliko ih u prosjeku dođe iz Istočne Evrope, a tamošnji farmeri strahuju da će zbog Brexita ostati bez potrebnih radnika.
Nacionalni sindikat farmera (NFU) proveo je istraživanje među svojim članovima, a 47 posto ih je reklo da im je i sad, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo član EU-a, problem naći dovoljno radnika za sezonu koja traje od juna do septembra, piše nzherald.
"Svaku našu jagodu pojedenu lani tokom Wimbledona ubrao je radnik iz Istočne Evrope. Ne želimo da naše jagode propadaju potreban nam je novi vizni sistem", kaže John Hardman, direktor kompanije HOPs Labour Solutions.
Tradicija je Britanaca, naime, da tokom Wimbledona uživaju u domaćim jagodama sa šlagom. Inače, najviše radnika dolazi iz Poljske, Bugarske i Rumunije, no prošlogodišnja odluka o izlasku iz EU, devalvacija funte, ali i dojam ksenofobične zemlje, odvraćaju migrante od rada u Velikoj Britaniji.

(agroclub.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.