Tešanjski zlatni sir osvojio drugo mjesto na Balkan cheese Festival u Beogradu

14 Mar 2017
3103 puta

Na izložbi autohtohnih sireva Balkana koji je održan 4. i 5. marta ove godine u Beogradu pod nazivom Balkan chees Festival Tešanjski zlatni sir proizvod OPZ Zlatna kap iz Jelah Polja osvojio je drugo mjesto u konkurenciji 300 tvrdih masnih sireva.

Prvi put sam se susreo sa firmom Zlatna kap i njenim proizvodima na Tešanjskom sajmu . Tada je Maid Smajić direktor, sa sestrom Medihom udata Jašarević prezentirao svoje proizvode i nudio  konzumaciju. Porodična firma Zlatna kap je osnovana 2008. godine. Za proteklih devet godina investirali su u dvije linije za izradu sireva, nabavili opremu za pasterizaciju i vakumiranje, izgradili objekte. Trenutno imaju tri stalno zaposlena, a u toku ljetne sezone angažuju još tri radnika. Međutim, Zlatna kap ima 250 kooperanata kojima mjesečno isplaćuje od 250-6000 KM. Zadnju investiciju je podržao i USAID sa oko 48 000 grant sredstava. Nemaju kredita niti dugova.

Tešanjski zlatni sir traži proces sazrijevanja od 15 mjeseci i za sada je namijenjen isključivo hotelskoj potrošnji. Nakon nastupa u Beogradu imaju izražen interes za kupovinu od nekoliko hotela iz Srbije.

Direktor Maid Smajić sa nagrađenim sirom i peharom za osvojeno drugo mjesto

Ove godine planiraju nabaviti 15 muznih krava i 15 tovnih bikova. Ubrzo planiraju otvoriti malu prodavnicu u Zenici (tržište koje najviše traži sir Zlatne kapi) po uzoru na specijalizovane prodavnice u Sloveniji i Austriji, a kasnije i u drugim mjestima.

Poslovna politika firme je razvoj korak po korak i Zlatna kap to uspješno radi.

HUSEN GALIJAŠEVIĆ/TEŠANJSKI DNEVNIK

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.