Sastank Udruženja poljoprivrednika ZDK sa ministrom poljoprivrede ZDK a u svezi problema otkupne cijene maline na tržištu.

04 Jul 2017
3301 puta

ZENICA 03.07.2017 - Jutros su predstavnici Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona održali sastanak sa resornim ministrom poljoprivrede u Vladi ZDK tražeči reakciju i snažniju podršku a zbog nagomilanih problema nastalih kao rezultat teškog poremečaja otkupne cijene maline.

Naglašeno je da su predstavnici udruženja još prije nove godine isticali mogučnost ovakvog scenarija u ovoj godini obzirom da je još 2016te nastao problem oko otkupa maline,da su proizvođači prošle godine mjesecima čekali na isplate,a da je ove godine poslije velikih vremenskih neprilika u aprilu došlo i do naglog pada cijene maline na tržištu i da je sve to zajedno izazvalo izrazito nezadovoljstvo kod proizvođača maline koji su na ivici strpljenja.

Sedin Biogradlija,Predsjednik Udruženja;Mujo Garanović,Potpredsjednik Udruženja;Emir Tutnić iz Željeznog Polja u svojstvu Predsjednika Upravnog odbora Udruženja te Nihad Imširević,ispred zadruge Malinar Zavidovići su od ministra Himze Smajića i njegovih saradnika u ministarstvu Hajre Bečića i Hikmete Hajrić tražili da se cijena otkupa maline izravna sa cijenom maline u okruženju prvenstveno sa cijenom maline u susjednoj Srbiji,nastavak kontinuiteta podrške malinarstvu kroz premiranje,kao i izmjenu stavke o minimalnoj količini ubrane maline po dunumu neophodne za poticaj.

Zbog vrlo teške situacije donijet je zaključak da se promtno ide sa inicijatvom  prema općinama u kantonu kao i Federalnom ministarstvu poljoprivrede kako bi se svi uključili u rješavanje ovog problema sa ciljem spašavanja proizvodnje maline koja je po svom obimu, broju uključenih porodica,socijalnom aspektu i drugim pokazateljima strateška biljna proizvodnja u cijeloj BiH.

 

Lijep pozdrav!

Zenica,03.Juli 2017.godine

 

Predsjednik U.O. UP ZDK

_____________________

         / Emir Tutnić /

Predsjednik

_______________

/ Sedin Biogradlija /

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.