Posjeta Sulejmanu Hrviću vlasniku AS GROUP-e

Zamolio sam Sulejmana (svima poznatiji kao Suljo) Hrvića vlasnika AS GROUP za neke podatke vezane za vrijeme dok je radio u Pobjedi, a istovremeno sam planirao porazgovarati i o aktuelnom stanju u ovoj kompaniji. Suljo je izdvojio vrijeme (kojeg i nema puno na raspolaganju od obaveza) i ostali smo u višesatnom razgovoru.

Ono što uvijek iznova imresionira su rezultati koje je ova kompanija ostvarila posebno zadnjih desetak godina.
Kada je Suljo Hrvić odlučio da mjesto metalostrugara u Pobjedi zamjeni vlastitim biznisom otvaranjem samostalne trgovačke radnje „AS“ vjerovatno ni sam nije bio svjestan kakve će sve pozitivne privredne posljedice za tešanjski kraj pa i BiH izazvati ova odluka. Naime, to je još uvijek vrijeme kada se na tako što rijetko ko upuštao jer je vrijeme privatnih firmi još uvijek bilo daleko.
Nakon rata 1996. godine formira firmu AS d.o.o. i zapošljava 14 radnika. Već 2005. godine ima 100 radnika, a 2013. god. završava sa oko 1600 radnika (isti broj radnika imala je Pobjeda prije podjele na više firmi).
Danas je vlasnik AS GROUP koja se razvija u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil.
AS.d.o.o je prehrambeno-trgovačka kompanija koja se nalazi u Jelahu. Proizvdi konditorske proizvode: štrudle, petit keks, sendvić keks, punjeni biskvit Medeno srce, napolitanke, kocka šećer.
Vispak d.o.o Visoko sa svojim poznatim brendom kafom Zlatana džezva, začina, proizvodi i čokolade, supe, razne dodatke jelima i drugo.
Kent d.o.o Visoko otkupljen od turskog vlasnika 2005. godine i njegovi proizvodi, razne vrste keksa, se plasiraju tržištu sa zadržanim brendom.
Fortitudo d.o.o Travnik i Napredak d.o.o Tešanj su tvornice tekstilne industrije koje proizvode odjeću za najveće svjetske brendove. Tako se odnedavno mogu naći odijela u Kini na kojima piše Made in Bosna i Hercegovina, a koja su proizvedena u ovim firmama. Tekstilna industrija zapošljava 990 radnika.
AS GROUP je kompanija koja je po nekim procjenama imala najveći relativni rast u BiH posljednih desetak godina, prevazišla je BiH okvire i postala lider u regionu određenih proizvoda. Izvozi u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Sloveniju, Austriju, Italiju, Njemačku, Švedsku, Australiju, USA, Kanadu, UAE i Tursku. U 2013. godini su proizveli i prodali 6 000 tona keksa i biskvita.
„AS d.o.o“ vrši ekploataciju i prodaju poznate tešanjske mineralne vode Oaza.

 

Husein Galijašević

ocijeni
(7 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.