Završene pripreme za 14. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2018.

03 Maj 2018
2653 puta

Danas je U Bukvi održana press konferencija Organizacionog odbora predstojećeg 14. Međunarodnog sajma privrede Tešanj 2018 . koji se održava od 10. do 13.05.2018. na lokalitetu Kraševo bb - Carina.

Predsjednik Udruženja privrednika "Biznis Centar" Jelah Tešanj, Senad Brka je istakao da će se ovogodišnji Sajam održati na oko 5.000 m2 zatvorenog i oko 10.000 m2 otvorenog sajamskog prostora. S obzirom da sajam nije komercijalnog karaktera, jer se organizuje uz pomoć sponzora, ulaz se ne naplaćuje a biće otvoren navedenim danima od 9 do 17 sati.
- Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Italija a partneri su Općina Tešanj i Privredna/Gospodarska komora FBiH. Pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH, g-din Denis Zvizdić.
Kapaciteti Sajma su popunjeni prije nekih sedam dana te će na sajmu biti oko 200 izlagača. Zadržan međunarodni karakter jer dolaze izlagači iz Holandije, Italije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Austrije.
Programom Sajma predviđeni su i konferencijski dijelovi sa panel diskusijama, prezentacijama te potpisivanjima sporazuma sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH i ugovora Općine Tešanj sa kompanijom Hifa.
Kraj sajamskih dana će biti obilježen koncertom Armin Muzaferije i Enesa Begovića na platou ispred Doma kulture u Tešnju.
Sajam su potpomogle mnoge institucije vlasti, privredni subjekti i medijske kuće širom BiH a očekuje se i veći broj posjetilaca i medija iz šireg regiona.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je istakao da je ovogodišnja zemlja partner sajma Italija iz više razloga.
- Jedan od razloga je taj što je Italija veliki spoljno-trgovinski partner BiH, samim tim i općine Tešanj i općine Usora, jer su na ovim prostorima u proteklom periodu realizovane značajne investicije iz ove zemlje. I Općina Tešanj je, kao i svih prethodnih godina, partner sajma i sve ono što prati njegovu organizaciju je važno za lokalni razvoj. Tokom sajma biće upriličeno više sporazuma a jednim od njih će biti definisana donacija privrednih subjekata sa ovih prostora. Konkretno, u pitanju je donacija za uređenje javnih površina i objekata. To će podrazumijevati nešto novo na ovim prostorima a što će biti prezentovano u naredni četvrtak.

Potpredsjednik Privredne/gospodarske komore FBiH Marko Šantić, ujedno i član organizacionog odbora sajma, je naglasio da se ovaj sajam organizuje na pravom mjestu, sredini koja ima preko milijardu i po KM goodišnjeg prometa i preko 400 miliona KM izvozne vrijednosti.
- "Biznis centar" Jelah Tešanj i Privredna komora FBIH sarađuju već dugo. Svake godine unapređujemo sporazum koji imamo sa njima već preko tri i po godine. Skoro svaki mjesec imamo određene aktivnosti i na kraju sve to naravno rezultira ovim partnerstvom sa 14. Međunarodnim sajmom Tešanj 2018. i potpisivanjem sporazuma o članstvu Udruženja privrednika "Biznis Centar" Jelah Tešanj u Privrednu/Gospodarsku komoru FBiH.
I ove godine, kao i prethodnih, drugog dana sajma smo pripremili panel diskusiju na temu ljudskih resursa, radne snage u BiH te o ljudskim resursima kao o jednom kapitalu u sadašnjosti te o izazovima u budućnosti u smislu upravljanja u obiteljskim firmama i prenosu na drugu generaciju, s obzirom da smo članica CEFTE i da se pripremamo za pristup na tržište EU.

Dr. Mirnes Ajanović je prisutnim rekao da ovogodišnji 14. Međunarodni sajam zasigurno predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u BiH. Razlozi su jednostavni. Najprije bi to bio pristup organizaciji a drugi i odziv izlagača na sajmu kojih je i ove godine u velikom broju. Sama struktura izlagača potvrđuje navedeno. Ove godine su tu najrespektabilnije kompanije iz cijele BiH što je i bio cilj kako bi se pokušala dati prilika za ravnomjeran razvoj cijele BiHi želja nam je da primjerom općine Tešanj pokažemo da je to zaista moguće.
Tako imamo kompanije iz sektora obrade metala, prehrambeni, informatički, elektro sektor sa izuzetno jakim predstavnicima. Svi oni će biti smješteni u zatvorenom prostoru a na otvorenom će biti proizvođači iz sektora automobilske proizvodnje te građevinskog sektora.

Na sajmu će se naći i gosti, susjedna općina Teslić sa svojim izlagačima, zatim općine Doboj, Derventa i Žepče sa kojima privrednici sa ovih prostora intenzivno sarađuju. Cilj narednih sajmova će svakako biti regionalno povezivanje te pitanje ljudskih resursa.

Iz Organizacionog odbora sajma pozivaju sve građane i zainteresovane da dođu i posjete sajam.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.