Semberska firma Balatunka izvezla 80% proizvoda na tržište EU

04 Feb 2014
3834 puta

Prerađivač voća i povrća "Balatunka" ZZ iz Balatuna kod Bijeljine bilježi značajan rast proizvodnje u 2013. U toku prošle godine je prerađeno preko 1.000 tona voća i povrća, što je 100% rast u odnosu na prethodnu godinu. Na tržišta širom Evropske unije plasirano je čak 80% od ukupne godišnje proizvodnje.

 

"Balatunka ZZ je već potpisala ugovore sa kupcima iz Evrope, te se planira porast proizvodnje od 50% u ovoj godini", izjavio je Dragan Sarić, direktor Zadruge. 

Proizvodi od konzerviranog voća i povrća pod nazivom „Natura“ su vrhunske kvalitete koji zadovoljavaju sve EU standarde. Ovaj brend dostupan je i na domaćem tržištu, a na inostranom tržištu najviše je zastupljen u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj.

"Balatunka" je skoro svu sirovinu obezbijedila na domaćem tržištu čime značajno podržava razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje širom BiH. Povećanjem proizvodnje u 2014. godini se povećava i siguran otkup od domaćih poljoprivrednika, a stvorit će se pretpostavke i za novo zapošljavanje radne snage .

"U narednih nekoliko godina planiramo razvoj koji će nas definitivno svrstati među vodeće domaće proizvođače konzerviranog voća i povrća", dodao je Sarić.

 

izvor: ekapija.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.