Nintendo ostvaruje ogroman profit tokom pandemije

05 Nov 2020
1028 puta

TOKIO (AP) - Japanska kompanija Nintendo  koja stoji iza video igara Super Mario i Pokemon, izvijestila je u četvrtak da je utrostručila dobit u prvoj polovici fiskalne godine, usljed pandemije kada su ljudi ostajali u svojim domovima i vrijeme provodili igrajući video igre.

Dobit kompanije Nintendo Co. iz Kyota do septembra je porasla na 213 milijardi jena (2 milijarde dolara), u odnosu na 62 milijarde  jena od prije godinu dana. Šestomjesečna prodaja porasla je na 769 milijardi jena (7,4 milijarde dolara) sa prošlogodišnje 444 milijarde jena.

Iz Nintenda su saopštili da je tokom tog istog razdoblja prodano više od 5 miliona jedinica softvera za igre "Super Mario 3D All-Stars" za Nintendo Switch, a prodano je gotovo 3 miliona jedinica "Paper Mario: The Origami King".

 

Ranija izdanja su se također nastavila prodavati u visokim procentima, uključujući naslov "Animal Crossing: New Horizons", koji se do sada prodao u kumulativnih 26 miliona primjeraka na globalnom nivou.

Nintendova prodaja preko interneta i mobilnih uređaja je također prošla izuzetno dobro.

Kompanija očekuje nastavak pozitivnih rezultata.a u skladu s najavama i drugi hit naslov "Pikmin 3 Deluxe" će se naći u prodaji ove godine.

Nintendo predviđa povećanje dobiti do marta iduće godine na 300 milijardi jena (2,9 milijardi dolara), u odnosu na raniju projekciju od 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara). Posljednja prognoza, ako se ostvari, označit će poboljšanje od 16% u odnosu na 259 milijardi jena dobiti zabilježene u prethodnoj fiskalnoj godini.

Iako su rastući slučajevi zaraze virusom COVID-19 naštetili velikim dijelovima globalne ekonomije, uključujući i japansku, pojedini sektori, poput online prodaje  i zabave kod kuće, cvjetaju.

Izvor: AP

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.