EU štiti sezonske radnike od eksploatacije

Europski parlament je 5. februara usvojio novi zakon kojim se unaprjeđuju i štite prava sezonskih radnika koji dolaze raditi u EU iz trećih zemalja .

Novi propisi trebaju omogućiti sezonskim radnicima koji dolaze izvan EU bolje uvjete života i rada , uključujući odgovarajući smještaj i radno vrijeme . EU želi novim propisima stati na put eksploataciji tih radnika , ali i spriječiti da se njihov boravak produži u stalan . Europska komisija procjenjuje da svake godine u EU dođe raditi više od 100.000 sezonskih radnika .

Novi zakon je na plenaroj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu 5. februara podržalo 498 zastupnika ,56 je bilo protiv a 68 suzdržano . Od predstavljanja prijedloga zakona, kojeg je 2010. predložila Europska komisija , protekle su tri i po godine koje su obilježili pregovori s članicama , vrlo suzdržanim prema tom pitanju .

Prema novim propisima koje još treba formalno potvrditi Vijeće EU , sezonski radnici će imati ista prava kao radnici iz zemlje članice u koju su došli u pogledu minimalnih godina za rad , plaće , otpuštanja, radnog vremena , prava na odmor , zdravstvene zaštite i zaštite na radu .

Sezonski radnici će moći da se učlane u sindikate i da imaju pristup socijalnoj zaštiti , penzionom sistemu , obuci i drugim javnim uslugama .

Pri zahtjevu za ulazak u EU sezonski radnici će morati dostaviti i ugovor o radu ili obvezujuću ponudu za posao s podacima o plati i radnom vremenu . Na zahtjev zastupnika uključen je zahtjev da se u ponudi za posao ili ugovoru pruže dokazi da će radnik imati odgovarajući smještaj .

Također , poslodavac koji radniku osigurava smještaj , neće smjeti određuje preveliku stanarinu ili da je izravno odbija od plaće radnika .

Novi propisi će pojednostaviti i ubrzati procedure za boravak i rad sezonskim radnicima koji su već radili u EU . To bi , kako je saopštio Europski parlament , moglo obaviti ubrzavanjem administrativnih procedura , označavanjem takvih zahtjeva za prioritetne ili izdavanjem više dozvola odjednom .

S druge strane , članicama je ostavljeno pravo da određuju koliki će broj sezonskih radnika primiti tako da će moći kontrolirati migracije .

Članice će , također , moći sezonskim radnicima ograničiti maksimalnu duljinu boravka na između 5 i 9 mjeseci u razdoblju od 12 mjeseci . Sezonski radnici će moći produžiti ugovor ili promjene poslodavca u tom ograničenom razdoblju boravka .

Po usvajanju novog zakona , članice će imati rok od dvije i po goine za usklađivanje .

Izvjestitelj Europskog parlamenta za taj zakon , britanski laburista Claude Moraes rekao je da se zakonom štite europske vrijednosti jer se izjednačavaju uvjeti za rad sezonskih radnika s onima koje uživaju domaći radnici .

" Novim propisima željeli smo da kažemo dobrim poslodavcima koji zapošljavaju sezonske radnike da nastave s tom praksom , ali smo poručili i lošim poslodavcima da moraju poštivati ​​minimum standarda za zaštitu sezonskih radnika " , rekao je Moaes .

Europski komesar za unutarnje poslova Cecilia Malmstroem  je istaknula da su EU potrebni sezonski radnici u područjima poput poljoprivrede i turzima . " Europi su potrebni ovi radnici zbog nedostatka radne snage , čak i u vremenima kriza " , rekla je Malmstremova u raspravi u parlamentu .

Poslanica francuskih socijalista Sylvie Guillaume je rekla da je cilj propisa da se stane na put eksploataciji " sličnoj ropstvu " kojoj su izloženi radnici , kao što su to proteklih godina pokazali slučajevi zloupotreba sezonskih radnika na poljima u Grčkoj ili italijanskim i španskim voćnjacima .

Pobornici novog zakona istakli su da će stroža kontrola i kažnjavanje u slučaju kršenja propisa biti ključni za provođenja novih propisa .

Propisima je predviđeno da poslodavci koji krše zakon budu kažnjeni " učinkovitim i odgovarajućim kaznama " i da nadoknade štetu radnicima . Također , poslodavci će moći da se nađu u situaciji da im se zabrani zapošljavanje sezonskih radnika .

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.