Poslodavci: Ne dozvoliti enormno povećanje cijene struje

09 Nov 2021
1254 puta

ARAJEVO – Rukovodstva Udruženja poslodavaca FBiH i sedam granskih sindikata iz realnog sektora izrazili su zabrinutost najavom enormnog povećanja cijena električne energije za gospodarstvo, koje će, kako cijene, dovesti do smanjenja gospodarskih aktivnosti, gubitka radnih mjesta i ugrožavanja životnog standarda radnika i građana.

Sa zajedničkog sastanka upućen je zahtjev Vladi FBiH da, sukladno zakonskim ovlastima, reagira i da ne dozvoli enormno povećanje cijene električne energije te tako spriječi otpuštanja radnika i kolaps gospodarstva. Donesen je i zajednički zaključak da je potrebno bitno smanjiti opterećenja cijene rada donošenjem novog Zakon o doprinosima FBiH, kojim bi stopa doprinosa na plaće iznosila maksimalno 30%, a što bi stvorilo uvjete za dodatno povećanje minimalne plaće  koju su dogovorili poslodavci i sindikati kroz kolektivne ugovore. “Rukovodstva Udruženja poslodavaca FBiH i sedam sindikata iz realnog sektora također su uputila zahtjev Vladi FBiH za žurno održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH na temu minimalne plaće u FBiH. Naime, iz nepoznatih razloga, predstavnici Vlade FBiH su već dva puta odgađali sjednicu tog Vijeća“, navode iz Udruženja nakon sastanka na kojem je dogovoreno da će se nastaviti pregovori o potpisivanju kolektivnih ugovora između Udruženja i granskih sindikata koji do sad još nisu ispregovarani i potpisani.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.