Koliko je veliki AS Holding: Krenuli od jedne prodavnice pa preuzeli vodeće bh. kompanije

30 Dec 2022
1852 puta

Ove sedmice tešanjski AS Holding objavio je ponudu za puno preuzimanje Zeničke industrije mlijeka (ZIM). ZIM je uspješna firma s godišnjim prihodima od oko 9 miliona KM.

AS je već vlasnik oko polovine dionica zeničke firme, a sada pokušava preuzeti i drugu polovinu i postati jedini vlasnik. Prvi udio je stekao još 2018. godine, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovim se nastavlja strategija širenja tešanjske grupacije koja je jedan od najvećih i najvažnijih poslovnih sistema u BiH. Oni su krenuli od malog biznisa da bi kasnije toliko narasli da su preuzeli neke od vodećih bh. kompanija i to u raznim oblastima, poput Vispaka, Klasa, Agrokomerca, Solane, Bosnalijeka, Svjetlostkomerca…

Kako smo već pisali, njihov put je započeo daleke 1988. kada su otvorili prvu trgovinu, a kompanija AS je osnovana 1996, nakon čega počinju i s proizvodnjom.

Veliki uspon započeli su 2007. godine kada su preuzeli kompaniju Kent u Visokom. Riječ je o prvoj akviziciji u kojoj je jedan domaći proizvođač kupio stranu firmu.

Tri godine kasnije preuzimaju visočki Vispak, što je bila jedna od najznačajnijih akvizicija u sektoru proizvodnje hrane u Bosni i Hercegovini u to vrijeme.

AS Group 2013. preuzima vodu Oaza, a godinu kanije kupuju sarajevske gigante Klas i Sprind, kao i Mlin i pekare Ljubače i time postaju jedan od lidera u proizvodnji hrane na domaćem tržištu.

Tu se ne zaustavljaju, pa 2017. preuzimaju imovinu Agrokomerca te oživljavaju pogone i brojne brendove ovog preuzeća, jednog od najpoznatijih na prostoru bivše Jugoslavije.

AS Holding je 2020. kupio paket dionica vodeće domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek za 18,8 miliona KM i postao njen drugi najveći dioničar sa oko 16 posto udjela, koliko i danas drži.

U međuvremenu su, također, preuzeli Svjetlostkomerc, vodeći bh. maloprodajni lanac knjižara. Akviziran je i o većinski udio u Solani, koja je također regionalni lider u svojoj branši.

AS grupacija posjeduje još nekoliko kompanija. Danas su lideri u proizvodnji hrane u BiH i među liderima u regionu.

(biznisinfo.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.