Inovativnija Evropa

07 Mar 2014
2842 puta

Jaz na polju inovacija između Evropske unije s jedne i SAD i Japana s druge strane sve je manji ali su razlike među članicama EU još velike i veoma sporo se smanjuju. Po performansama u inovacijama u EU prednjači Švedska, a slijede je Danska, Njemačka i Finska, što su i četiri zemlje koje najviše ulažu u istraživanja i inovacije.

Istovremeno su, prema najnovijim istraživanjima, pozicije u oblasti inovacija najviše popravile Portugalija, Estonija i Letonija. Prema performansama na planu inovacija, članice su svrstane u četiri grupe - lidere, sljedbenike, umjerene i skromne inovatore, zavisno gdje su u odnosu na prosjek EU. Ukupnom napretku po inovacijama na nivou Unije doprinijeli su otvaranje i atraktivnost sistema istraživanja u EU, kao i saradnja biznisa u inovacijama i komercijalizacija znanja mjerena prihodima od licenci u inostranstvu.
Gledano na regionalnom nivou, razlike u inovacijama u EU još su velike i u gotovo petini regiona Unije bilježi se pogoršanje performansi, pokazali su novi izvještaji Evropske komisije - Semafor inovacija u EU za 2014. i Regionalni semafor inovacija za 2014.
Potpredsjednik Komisije i komesar za industriju i preduzetništvo Antonio Tajani ocijenio je da inovacije širom Evrope ostaju prioritet ako EU želi da ostvari cilj da do 2020. godine najmanje 20% bruto domaćeg proizvoda (BDP) Unije donosi prerađivačka industrija.
"Veća ulaganja od strane biznisa, jača tražnja inovativnih rješenja i manje prepreka za komercijalizaciju inovacija ključni su za ekonomski rast. Potrebno nam je više inovativnih kompanija i prema rastu (privrede) orijentisan okvir kako bi uspješno iznijeli inovacije na tržište", istakao je Tajani.
Evropska komesarka za istraživanja, inovacije i nauku Mari Geoghegan-Kvin (Máire Geoghegan-Quinn) naglasila je da je izvještaj potvrdio da "ulaganja u istraživanja i inovacije donose dividendu".
Ona je ocjenila da će program istraživanja i inovacija EU Horizont 2020 (Horizon) sa budžetom od gotovo 80 milijardi evra za narednih sedam godina doprinijeti da se održi tempo inovacija. Dodala je da treba povećati investicije u inovačije širom EU kako bi se dostigao cilj da do 2020. budu na nivou od 3% BDP.
Evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han (Johannes Hahn) ukazao je da novi budžet EU i reformisana regionalna politika predstavljaju jedinstvenu priliku za podsticanje inovacija.
"Više od 100 milijardi evra ulaganja u sklopu Evropskih strukturnih i investicionih fondova (ESIF) biće usmjereno u istraživanja i inovacije, kao i digitalni rast, mala i srednja preduzeća i razvoj zelene i efikasne energetike" istakao je Han.
Komesar je dodao da će nova regionalna politika biti usmjerena na to da svaki od 274 evropska regiona razvije "strategiju pametne specijalizacije" koja uključuje inovacije.
"Regioni treba da izgrade svoju ekonomsku snagu i razvijaju inovacije kako bi se suočili sa globalnom konkurencijom", istakao je komesar za regionalni razvoj.
U izvještaju su članice EU razvrstane u četiri grupe, a prvu čine lideri u inovacijama - Danska, Finska, Njemačka i Švedska, čije su performanse daleko iznad prosjeka EU.
Drugu grupu - sljedbenike, čine Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Francuska, Irska, Luksemburg, Holandija, Slovenija i Velika Britanija koje su po performansama na polju inovacija iznad ili gotovo na prosjeku Unije.
U grupi umjerenih inovatora su Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugalija, Slovačka i Španija i performanse tih zemalja u inovacijama su ispod prosjeka EU.
Bugarska, Letonija i Rumunija su u posljednjoj grupi skromnih inovatora jer po performansama u toj oblasti daleko zaostaju za ostalima iz EU.
U Evropi je Švajcarska potvrdila poziciju lidera po inovacijama i ta zemlja konstantno nadmašuje članice EU.
Na globalnom nivou jači po inovacijama od EU su Južna Koreja, SAD i Japan. Međutim, jaz između EU s jedne i SAD i Japana s druge strane smanjen je za polovinu posljednjih godina dok je jaz između EU i Južne Koreje povećan.
Performanse EU na polju inovacija bolje su međutim nego Australije, Kanade i zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Ta prednost je stabilna i čak se povećava, osim u slučaju Kine koja brzo napreduje.

(EurActiv)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.