Bugarskoj prijete dva postupka zbog energetike

Europska unija mogla bi pokrenuti dvije procedure protiv Bugarske zbog kršenja energetskih zakona - jednu zbog planiranog plinovoda Južni tok, a drugu zbog pokušaja oduzimanja dozvola isporučiteljima struje .

Bugarska je amandmanima izmijenila zakon o energetici kako bi se Južni tok smatrao interkonektorom a ne plinovodom i time ostao izvan dosega zakonodavstva EU . Istovremeno nadležno regulatorno tijelo namjerava uzeti dozvole opskrbljivačima tržišta strujom jer su , kako je ocijenjeno , radili u suprotnosti s dozvolama . Iz Europe je u oba slučaja stiglo reagiranje komesara za energetiku koji se nadležnima u Sofiji obratio za početak pismom , što se još ne smatra legalnom procedurom .

Bojazni u Bruxellesu najprije su izazvali amandmani na bugarski zakon o energetici čiji je cilj da se plinovod Južni tok izuzme iz zakonodavstva EU .
 Bugarski parlament usvojio je 4. aprila u prvom čitanju amandmane na zakon o energetici prema kojima će se Južni tok smatrati interkonektorom a ne plinovodom . Tako bi Gaspromov projekt bio izuzet iz Trećeg paketa EU o energetskoj liberalizaciji .
 Amandmane su podržali zastupnici dvije partije manjinske koalicijske vlade - Socijalističke partije ( BSP ) i partije etničkih Turaka Pokret za prava i slobode ( DPS ) , kao i zastupnici ekstremističke stranke Ataka koja podržava vladu . Opoziciona stranka GERB bivšeg premijera Bojke Borisova glasala je protiv amandamana .
 
{fcomment}
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.