Mazanov: Ako se Evropa okrene drugim izvorima, Gazprom će prodavati plin Aziji

Izgradnja Južnog toka bit će nastavljena i taj projekt će biti završen, izjavili su predstavnici ruskog Gazproma u Novom Urengoyu.

-Južni tok će se graditi i bit će završen, a Gazprom će dati sve od sebe - istaknuo je generalni direktor poduzeća Gazprom proizvodnja – Novy Urengoy, Sergej Mazanov, odakle će se opskrbljivati ??i Južni tok.

Prema njegovim riječima, ukoliko evropske zemlje budu tražile alternativno snabdijevanje plinom,”ruska vlada i Gazprom su spremni izaći na azijsko tržište, ali ne bi voljeli da se to dogodi”.

Mazanov je na konferenciji za novinare u Novom Urengoyu, središtu plinske industrije Ruske Federacije, naveo da se Gazpromu ne sviđa to što se politika umiješala u poslovne odnose po pitanju ruskog plina.

Na postavljeno pitanje o tome da li će se graditi Južni tok zbog krimske krize, Mazanov je odgovorio pitanjem - da li vašim zemljama treba ruski plin?

-Evropske zemlje imaju potrebu za ruskim plinom, jer je to najrentabilniji i ekološki najčistiji energent - naglasio je Mazanov.

On je kazao da Gazprom ”za sada ne osjeća nikakve promjene i radi kao i prije ”dodajući da ruska vlada nije tražila nikakve izmjene u poslovanju poduzeća Gazprom proizvodnja Novy Urengoy, gdje se godišnje proizvodi oko 100 milijardi kubnih metara plina.

Mazanov je naglasio da je Gazprom spreman u roku od jednog sata započeti s isporukom prirodnog plina za Južni tok, kojim će se opskrbljivati ??evropski potrošači.

Na konferenciji je istaknuto da je ruski gigant Gazprom u 2013. povećao 30 posto izvoz plina u evropske zemlje i da ta činjenica dovoljno govori o evropskim potrebama za ruskim plinom, kao i da proizvodnja Gazproma stalno raste.

Mazanov je rekao da je procjena o isplativosti projekta Južni tok donesena i na temelju planova za proširenje proizvodnje u Novom Urengoyu.

On je rekao da bi trebalo prevladati nesuglasice s evropskim partnerima i da je Gazprom otvoren za saradnju sa svim evropskim i američkim partnerima, od kojih kupuje opremu.

Prema njegovim riječima, ne očekuje se nova plinska kriza, a ukoliko se ipak dogodi, to neće mnogo utiecati na poslovanje Gazproma, kao i da Gazprom nije imao velike posljedice tokom posljednje plinske krize 2009. godine.

-Nije nam drago da se zbog situacije u Ukrajini i razmimoilaženja između SAD i Rusije u to umiješala i EU i trebalo bi razdvojiti politiku i biznis - naglasio je on.

Zamjenik generalnog direktora Gazprom proizvodnje Novi Urengoj Nikolai Tucha je rekao da se već sada vode pregovori s azijskim zemljama o prodaji ruskog plina.

-Rusija neće izgubiti ako se Zapad zatvori za ruski plin- istakao je Tucha.

Na pitanje da komentira nedavnu ideju američkog špekulanta Georgea Sorosa da bi SAD trebao rasprodati svoje zalihe nafte i plina, jer bi to snizilo cijene ruskih energenata, Tucha je rekao da bi to bio loš put i tu ideju je okarakterizirao kao marketinšku.

To bi, kako je rekao, privremeno bilo dobro za SAD, ali bi dugoročno bilo katastrofalno za Ameriku, a Rusiji bi samo privremeno bilo teško zbog pada cijena nafte i plina, prenosi Indexhr.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.