FBiH: Uskoro uspostava adekvatnog sistema prekvalifikacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom

Predstavnici evropske organizacije za prekvalifikaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, BBRZ Austrija stigli su juče u posjetu Bosni i Hercegovini.

Planiraju se sastati s ambasadorom Republike Austrije u BiH Martinom Pammerom, visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, ministrom za rad i socijalnu politiku FBiH Vjekoslavom Čamberom, predstavnicima partnerskih organizacija, ProREHA i SUMERO, te posjetiti Centar za profesionalnu rehabilitaciju, prekvalifikaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji je trenutno u izgradnji u Vogošći. 

Posjeta je rezultat saradnje BBRZ Austrija sa profesionalnom organizacijom koja aktivno djeluje u oblasti socijalnih politika i zapošljavanja osoba sa invaliditetom ProREHA, koje su u protekloj godini zajedničkim snagama intenzivirale procese koji će doprinijeti razvoju programa profesionalne rehabilitacije u Federaciji BiH. 

Na ovaj način definiran je program obuke stručnog osoblja koje će biti angažovano u navedenoj organizaciji, a predstavnici ProREHA-e i SUMERO-a će 27. oktobra u Austriji početi s edukacijom nakon koje će moći raditi na dijagnostici, rehabilitaciji, prekvalifikaciji, edukaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i drugih teško zapošljivih grupa u Federacije BiH. 

Delegacija BBRZ-a koju predvode predsjednik grupe dr. Josef Peischer, predsjednik Uprave, dr. Othmar Friedl i predstavnik Gradskog vijeća grada Linza dr. Hermann Kepplinger, poseban dio posjete će izdvojiti za posjetu Centru u Vogošći.

Ovaj centar će, kako je saopćeno, biti nosilac svih programskih aktivnosti, te služiti kao servis javnih ustanova i državnih službi kao što su Federalni Zavod za zapošljavanje, kantonalne službe za zapošljavanje, federalna i kantonalna ministarstva za rad i socijalnu politiku, PIO/MIO, Federalni fond za profesionalnu rehabilitaciju i prekvalifikaciju.

(Fena)laš

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.