Odabrano 56 malih i srednjih preduzeća za dodjelu bespovratne pomoći Istaknuto

Nakon strogog procesa odabira i evaluacije aplikacija pristiglih na javni poziv, Program Evropske unije (EU) za oporavak od poplava odabrao je 56 malih i srednjih preduzeća (MSP) iz 24 općine u poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, za dodjelu bespovratne pomoći za oporavak od poplava.

Odabranim preduzećima bit će dodijeljena sredstva u iznosu višem od 2,8 miliona KM finansijske pomoći od EU.

Kroz dodjelu ovih bespovratnih sredstava, EU ima za cilj da pomogne u očuvanju radnih mjesta ugroženih štetama koje su prouzrokovale majske poplave, da podrži proizvodni kapacitet MSP te otvaranje novih radnih mjesta u poplavljenim područjima.

Krajni cilj je da se očuva i otvori do 2.000 radnih mjesta. Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava mogla su se prijaviti MSP koja se bave proizvodnom i proizvodno-uslužnom djelatnošću, a koja su registrirana na području općina Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepče, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovici, Vukosavlje, Donji Žabar, Čelinac i Brčko.

Proces odabira odvijao se u dvije faze i sastojao se od provjere usklađenosti prijava i evaluacije po kriterijima za odabir iz javnog poziva, te terenskih posjeta.

Komisija za evaluaciju koju su predvodili, kao glavni partneri u implementaciji projekta, članovi Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, provela je vrednovanje i bodovanje aplikacija po utvrđenim kriterijima, te predložila rang listu pristiglih aplikacija baziranu na osvojenom broju bodova.

Odluka komisije je konačna, ali svaka dodjela bespovratnih sredstva podliježe dubinskom procesu kontinuirane provjere ispunjavanja uslova i kriterija. 

U slučaju da se naknadnom terenskom posjetom utvrde bilo kakve neregularnosti između informacija dostavljenih u aplikaciji i stvarnog stanja na terenu, odobrena finansijska sredstva mogu biti povučena.

Uz sredstva odobrena od EU Programa za oporavak poplava, svi primatelji pomoći moraju obezbijediti i dio vlasitih sredstava, saopćeno je iz UNDP-a.

(Fena) hd

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.