Tuzla: Dodijeljene nagrede poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Pet poslodavaca s područja Tuzlanskog kantona dobitnici su nagrada "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu 2013" koje su dodijeljene danas na svečanoj ceremoniji u Tuzli povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana ljudskih prava.

U kategoriji javnih preduzeća nagrada je pripala Domu zdravlja Kalesija, u kategoriji velikih preduzeća nagradu je dobila "Kula Gradačac", u kategoriji srednjih preduzeća Unis Tok Kalesija, u kategoriji malih preduzeća "Res domino" Kalesija te u kategoriji samostalnog obrta nagradu je dobila "Viral Media" Živinice.
 -Želimo promovirati poslodavce koji su prepoznali potrebu za društveno-odgovornim poslovanjem i koji su osobe s invaliditetom uključili kao ravnopravne zaposlenike te prepoznali u svemu tome ekonomski interes - kazao je u izjavi Feni projekt-menadžer Centra za razvoj i podršku Tuzla Darko Tišma.

Dodaje da je bilo prijavljeno 17 poslodavaca koji ukupno zapošljavaju 98 osoba s invaliditetom, a od toga su 41 osobu zaposlili u posljednje dvije godine.

-U svim kategorijama imali smo poslodavce koji u svom preduzeću zapošljavaju od dvije-tri do 20 osoba s invaliditetom, što su i bili neki od kriterija za dodjelu ovih nagrada - pojašnjava Tišma.

Naglašava da bi primjeri poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom trebali potaknuti ostale poslodavce da promijene stavove i sagledaju sposobnosti osoba s invaliditetom te im pruže priliku za posao.

Tišma također ističe da na području Tuzlanskog kantona ima oko 55 hiljada osoba s invaliditetom te da je 75 posto njih nezaposleno, a više od 50 posto nemaju ni dana radnog iskustva.

Stoga, kako je poručeno danas, promocija pozitivnih primjera zapošljavanja ima za cilj potaknuti proces izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom pri zapošljavanju.

Svečanost dodjele nagrada organizirana je u okviru projekta "Najbolji model zapošljavanja osoba s invaliditetom baziran na analizi isplativosti" koji finansira EU u okviru programa Evropski instrument za demokratizaciju i ljudska prava, a realizira Centar za razvoj i podršku Tuzla u partnerstvu s organizacijom Inicijative preživjelih od mina.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.