Austrija: Nema "Plana B" za rješenje grčkog duga

Još ima vremena za Grčku da okonča dužnički spor sa svojim partnerima iz eurozone, iako plan B nije opcija, izjavio je austrijski ministar finansija, dodajući da Atina mora poštovati odredbe paketa pomoći. 


Obračun u Bruxellesu pomalja se u ovoj sedmnici, dok grčka nova vlada pokušava da ukine duboko nepopularne mjere štednje u zamjenu za program pomoći međunarodnih kreditora. 

- Mislim da možemo postići pravovremeno rješenje prije kraja februara ako Grčka to želi. Ako ne, problem će ući u kritičnu fazu - izjavio je ministar Joerg Schelling iz konzervativne Narodne stranke za ORF radio u intervjuu emitiranom u srijedu, prenosi Reuters. 

- Ponovo imamo situaciju da se novac povlači iz grčkih banaka. Imamo situaciju da se određeni dugovi neće moći sertvisirati, i to je naravno kritična faza jer će reakcija finansijskih tržišta biti enormna - kazao je.  

On je odbacio mogućnost d Grčka napusti Evropsku uniju ili eurozonu, rekavši kako je u interesu obje strane da izbjegnu takve scenarije. 

- Ako, međutim, ne dođe do rješenja, onda bi se vjerovatno plan B sačinio tada, ali ja trenutno nisam upoznat s tim - izjavio je austrijski ministar. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.