Izgradnjom tržišta biomase do većeg zapošljavanja u BiH

Radi korištenja drvne biomase u BiH, danas je u Sarajevu počela konferencija „Biomasa-gorivo budućnosti“, čiji je organizator Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH. 

Na osnovu pozitivnih iskustava Češke u oblasti korištenja drvne biomase, ambasador Češke u BiH Tomaš Szunyog istakao je da bi se u BiH trebao štedjeti novac za grijanje javnih objekata. 

- Imamo podatke da javne institucije poput bolnica, škola, troše hiljade i desetine hiljada eura na grijanje jer se griju na lož-ulje ili slične energente. U BiH ima dosta šuma i drvenog otpada te projekti koje radi UNDP mogu se isplatiti u narednih tri, četiri godine - kazao je Szunyog, dodajući da je BiH sredina koja je možda jedinstvena u Evropi. 

U ovoj oblasti tvrdi bilo bi dobro da se BiH prilagodi standardima Evropske unije za grijanje i za zagađenje okoliša. 

- To je veoma kompleksna priča u kojoj je legislativa dobro usklađena sa standardima EU koja se tiče zaštite okoliša i otpadnih voda. Drugo pitanje je koliko se ta legislativa implementira, te je sigurno problem što javne institucije nemaju dosta novca da mogu vršiti usklađenost sa standardima EU u ovoj oblasti - rekao je Szunyog. 

Pri tome je, po njegovim riječima, važno da se radi i na promjeni svijesti građana, poput projekta koji smo radili u osnovnim školama, gdje su učenici sortirali otpad, odnosno posebno odlagali staklo, plastiku i papir itd. 

Konferencija „Biomasa-gorivo budućnosti“ realizuje se u okviru UNDP projekta „Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase u BiH“. 

- U dosadašnjim aktivnostima projekta 100 domaćih konsultanata, projektanata i drugih tehničkih osoba je aktivno učestvovalo. Na taj način smo vršili zamjenu goriva s fosilnih goriva na biomasu, te smo smanjili emisije CO2. Samim tim doprinosimo izgradnji tržišta biomase u BiH - kazao je Sanjin Avdić, voditelj sektora za energiju i okoliš UNDP-a. 

Navodeći da BiH ima velike mogućnosti za iskorištenje biomase kazao je da je lanac distribucije biomase - da izvlačimo iz šume, iz industrije ostatke, da vršimo distribuciju, obradu i pravimo energente i stavljamo ih na tržište - veoma kompleksan. 

- Ta kompleksnost čini da je zapošljavanje samo veće, te da bismo došli do toga moramo pravni, legislativni okvir kreirati da bi se u BiH omogućile takve stvari. Zato na današnjoj konferenciji tvrdimo da je biomasa energent budućnosti i da se može kreirati dodatno zapošljavanje korištenjem biomase - kazao je Avdić. 

U okviru projekta, također, je formirano Udruženje Biomasa u BiH, čija je potpredsjednica Erna Alihodžić istakla  da radi na promociji korištenja biomase i novih tehnologija. 

- U ovom slučaju ušteda se ogleda u novcu s te strane što su goriva kao što je lož -ulje ili ugalj  puno skuplja nego biomasa- kazala je Alihodžić, dodajući da je u osnovnoj i srednjoj školi u Olovu izvršena zamjena goriva, odnosno izgrađena je nova kotlovnica na biomasu. 

Ambasador Češke u BiH Tomaš Szunyog je predstavio projekte u okviru češke razvojne pomoći u BiH. 

- Riječ je o višemilionskim projektima, među kojima je kotlovnica u Nemili, u općini Zenica. Projekt koji je trenutno sad u pripremi je za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, kojoj ćemo donirati više od milion eura - kazao je Szunyog. 

Biomasa u obliku ogrjevnog drveta i drvenog uglja je trenutno rastući izvor energije u BiH, čija se prosječna potrošnja procjenjuje na 1,3 miliona kubnih metara godišnje. U teoriji, raspoloživa biomasa može dostići udio od gotovo 14 posto u ukupnoj potrošnji energije u BiH. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.