Nikišić inicira sastanak o kontroli kvaliteta

Federalni premijer Nermin Nikšić u razgovoru sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović iniciraće sastanak sa resornim ministrima i direktorima entitetskih inspekcijskih službi s ciljem usaglašavanja odnosa prema kontroli i cijenama kontrole određenih proizvoda prilikom uvoza i izvoza, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada je jučer na sjednici u Mostaru prihvatila Informaciju o primjeni Zakona o kontroli kvalitete određenih proizvoda pri uvozu u kojoj je ocijenjeno da je postupanje prilikom kontrole kvaliteta zasnovano na zakonskim odredbama, koje se odnose na njegovu dosljednu primjenu.

Na sjednici je zaključeno da prema Savjetu ministara BiH i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH bude pokrenuta odgovarajuća inicijativa za donošenje propisa koji se odnose na primjenu Zakona o nadzoru kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu na nivou BiH.

U saopštenju iz Vlade ukazuje se na neophodnost da 10 godina od donošenja Zakona Savjet ministara BiH donese odgovarajuće propise i tako omogući njegovu primjenu i funkcionisanje jedinstvenog tržišta u BiH.

Federalno Ministarstvo trgovine zaduženo je na prošloj sjednici da preispita opravdanost postupanja inspekcijskih službi u vezi sa kontrolom uvoznih proizvoda i zabrane stavljanja u promet proizvoda za koje nije izdato uvjerenje federalnih inspektora, podsjećaju iz Vlade Federacije BiH.

Na sjednici je usvojena i Informacija o registrovanim stranim ulaganjima u FBiH u 2012. godini, prema kojoj su, na osnovu podataka Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ukupna direktna strana ulaganja iznosila 129.888.501 KM. Taj iznos ulaganja u FBiH ostvaren je iz 54 zemlje.

Najveće ulaganje odnosi se na Srbiju u iznosu od 40,7 miliona KM, zatim na Njemačku u iznosu od 24,8 miliona KM, Saudijsku Arabiju u iznosu od 21,5 miliona KM, Hrvatsku u iznosu od 20,9 miliona KM, te na Tursku u iznosu od 14,3 miliona KM.

(SRNA)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.