HATME U DŽEMATU ORAŠJE PLANJE

Piše: Ibrahim ef. Mahalbašić

Svevišnji Allah u Časnom Kur’anu veli: “O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti…” (At-Tahrim, 6)

Hazreti Alija r.a. tumačeći kako ćemo svoju porodicu i svoju djecu sačuvati od vatre, veli: “naučite ih i lijepo ih odgojite”. U kontekstu ove misli treba razmatrati i mektebsku nastavu kao i njen završetak na kraju vjeronaučne godine, kao krunu svih jednogodišnjih aktivnosti i uloženog truda, kojom prilikom se priređuje uobičajena svečanost, hatme. Tome se svi u džematu raduju i vesele, kako učenici, djeca, tako i odrasli i starije osobe. Hatme se pamte i nikada ne zaboravljaju, ostaju u trajnom sjećanju i uspomeni. Njihovo svjetlo i nur osvjetljavaju naše kuće, porodice, džemate i džamiju. Sve postaje živo i pretvara se u sjaj. Tu ljepotu i sjaj sam i ja osjećao i kao učenik i kao muallim.

Tako su u četvrtak, 02.06.2016.godine od akšama do jacije namaza u džematu Orašje Planje održane dječije hatme u Plavoj džamiji, kojima je prisustvovao znatan broj džematlija, hanuma, omladine, djece te Glavni imam. Prisutni su imali priliku da slušaju veoma lijepo koncipiran, pripremljen i realiziran program, gdje su mogli čuti prelijepe dječije glasove i veoma kvalitetno učenje odlomaka Kur’ana, sure Jasina, sura od Veduha do sure Nas, kao i izvanredno učenje i izvođenje ilahija. Na kraju je jedna polaznica proučila veoma lijepu i sadržaju dovu koju su prisutni propratili sa Amin. Prof. Muris ef. je u ulozi muallima veoma lijepo vodio program. Na kraju programa se kratko i biranim riječima prisutnima obratio glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, čestitao učenicima, imamu i roditeljima na uloženom trudu i dobrim rezultatima uz poruku da se druže sa Kur’anom kroz čitav život i da ga uče. Prikučuje nam se mjesec Ramazan, čije blagodati trebamo maksimalno iskoristiti. Učenicima su podijeljene diplome i nagrade. Treba reći da su djeca veoma kvalitetno ovladala učenjem Kur’ana.

Vjerski život u džematu Orašje Planje, medžlis IZ Tešanj je u  permanetnom usponu  i ima uzlazni trend u svim segmentima. Nakon odlaska iz Orašja Planja vrijednog i kreativnog imama prof. Sulje ef. Djedovića koji je prije godinu dana premješten u džemat Dobropolje-Mekiš, džemat Orašje Planje ponovo je imao sreću, jer je dobio mladog, izuzetno obrazovanog i ambicioznog imama prof. Muris ef. Mahalbašića, svršenika Džamiu-l-Azhara u Kairu, jednog od najpoznatijih islamskih univerziteta u svijetu. Muris ef. je komunikativan, miran, tih, i prijatan u društvu a posebno se ističe kvalitetnim stručnim i rado slušanim vazovima. Ono što je od posebnog značaja za porodicu, džemat i islamsku zajednicu je to što je Muris ef. sretno i hairli oženjen. Njegova supruga je završila medresu i hifz. Muris ef. je unuk Adem ef. Mahalbašića, dugogodišnjeg imama u džematu Orašje Planje i veoma uspješnog muallima. Meni čini čast što sam kod njega i Adem ef. Ćorića naučio Kur’an učiti po tedžvidu, što je pretpostavka da će i Muris ef. postizati ovakve i slične rezultate.  Da je Muris ef. iz hodžinske porodice te da se ta porodica i dalje u kontinuitetu širi vidi se i po tome što ima mlađeg brata Adisa koji je isto tako kao i Muris ef. završio Džamiu-l-Azhar u Kairu.  

03.06.2016.godine

 

ocijeni
(3 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.