Promovisana knjiga Filmski portret muslimana Elvedina Subašića

02 Jul 2018
2804 puta
S lijeva: mr. Samedin Kudićm Elvedin Subašić i mr. Fuad ef. Omerbašić S lijeva: mr. Samedin Kudićm Elvedin Subašić i mr. Fuad ef. Omerbašić

U organizaciji Medžlisa IZ-e i u okviru manifestacije Ljeto u Tešnju 2018 održana je u atriju prva promocija knjige Filmski portret muslimana, autora Elvedina Subašića. Knjigu je promovirao mr. Samedin Kadić asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Moderator je bio mr. Fuad ef. Omerbašić. Recenzent knjige je Mustafa Smajlović.

Elvedin Subašić je sin Seada Subašića iz Tešnja. Nakon završene osnovne škole u Tešnju završio je Gazi Husrev-begovu medresu, a zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Piše tekstove za Preporod.

Tema koju je autor odabrao je veoma zanimljiva. Kako je autor kazao film je medij koji je daleko sugestivniji od pisane riječi i pored umjetničkih, zabavnih i drugih vrijednosti uvijek ima poruku i zato je interesantan za političke grupe koje preko njega plasiraju svoje ideje. Ovaj put je tema islam gdje se veoma često muslimani žele predstaviti, koristeći nedjela manje grupe od kojih se i sami muslimani ograđuju. Tako se u holiwoodskim filmovima uglavnom muslimani prikazuju kao teroristi, žene u burkama, bombaši samoubice koje uništavaju nevine živote i sl.

Autor je mlad i siguran sam da bi ovu opservaciju trebao proširiti i na šira područja današnjeg djelovanja u svijetu. Prema Walteru Ongu, govor je potreban za stvaranje mita, a pisanje za stvaranje historije. Film se koristi daleko ubjedljivijim metodama od literature pa nije neobična njegova uloga u stvaranju kolektivnog zaborava i pisanja historije onako kako to odgovara centrima moći. Tako je. naprimjer, kauboj postao simbol slobode i pravde.

Tešanjski dnevnik

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.