Eurimages nagrada "Tabiji" Igora Drljače

Dodjelom nagrada sinoć je završen 31. koprodukcijski market CineMart Rotterdam Film Festivala, odakle stižu dobre vijesti za bh. kinematografiju - Eurimages nagrada za razvoj najzanimljivije buduće evropske koprodukcije dodijeljena je projektu "Tabija" bh. reditelja Igora Drljače. 

Riječ je o projektu bh. producentske kuće SCCA/pro.ba i producenta Adisa Đape, koji je razvijan u okviru koprodukcijskog marketa CineLink te na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Exelence nagradom. 

Svake godine Eurimages dodjeljuje nagradu u vrijednosti od 30.000 eura najperspektivnijem projektu na koprodukcijskom marketu CineMart Rotterdam Film Festivala. 

Žiri koji su sačinjavali Annamaria Lodato (ARTE), Pierre Menahem (MPM Film) i Dorien van de Pas (Netherlands Film Fund) naglasili su u svojoj eksplikaciji kako je "Tabija" iznimno značajan projekat zanimljive forme i stila koji su razvili mladi filmski stvaraoci. 

Članovi žirija su istakli kako jedva čekaju da vide ovaj intenzivni i moderni film o generaciji mladih u postratnoj BiH koja, prema njihovim riječima, do sada nije imala ovakvo ostvarenje. 

Početkom rata Igor Drljača sa porodicom je otišao u Kanadu gdje je magistrirao film na univerzitetu York. 

Tokom studija snimio je nekoliko kratkih filmova, a njegov debitantski igrani film "Krivina" vidjela je, između ostalih, i publika Sarajevo Film Festivala te Rotterdam Film Festivala, saopćeno je iz Press službe SFF-a.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.