Otvorena prva Izložba suvenira dobojskog kraja Istaknuto

Turistička organizacija grada Doboja organizirala je danas prvu "Izložbu suvenira dobojskog kraja" s namjerom da na jednom mjestu okupi kreativne pojedince, umjetnike i preduzetnike koji se bave izradom suvenira i predstave ih Dobojlijama.

Cilj je prepoznati i objediniti ponudu proizvoda koji posjeduju elemente prepoznatljivosti lokalne sredine i odražavaju autentičnost kulturnih, historijskih, prirodnih i turističkih obilježja grada Doboja i kao takvi se prezentiraju u suvenirskoj ponudi grada, kao nezaobilaznom segmentu obogaćivanja turističke ponude Doboja.

V.d direktorica Turističke organizacije grada Doboj Mitra Đuričić je kazala u izjavi za Agenciju FENA da na izložbi svoje radove izlaže 20 izlagača, a kreativci Doboja su se predstavili u najboljem svjetlu. 

- Namjera je da ova izložba postane tradicionalna i da se kreativci udruže da bi se otvorila reprezentativna suvenirnica u Doboju u kojoj bi svi suveniri bili dostupni i mogli se kupiti - pojasnila je Đuričić.

Navela je i da je u saradnji s Gradskim muzejom za sve izlagače osigurana besplatna škola keramike i grnčarstva te ukoliko neko pravi medenjake ili rakiju da sam može napraviti i keramički set u kojem bi to bilo objedinjeno, a ponuda bi bila kompletna.

Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti i kupiti razne proizvode od drvoreza do jestivih suvenira. Tu su kreme koje se izrađuju na bazi meda, mlijeka i ljekovitog bilja. Umjetnik Drago Handanović predstavio je svoju "jabuku" koja je simbol Doboja, a istaknuti fotograf Jadranko Durmić fotografije Doboja iz starijih vremena.

Dobojlije koje proizvode rakiju pakovale su je u flaše s motivima Doboja poput tvrđave i ćire, tu su i radovi od drveta na kojima su isklesani motivi grada, a Udruženje žena predstavilo je motive grada u tehnici heklanja i pletenja.

Đuričić je kazala da je veliki broj posjetitelja došao na izložbu, a suveniri su odabrani kao osmomartovski darovi.

Osvrnula se i na posjetu turista ovom gradu kazavši da nekoliko hiljada turista posjeti ovaj grad. Ističe, međutim, da to nije još na zavidnom nivou, iako Doboj ima mnogo toga ponuditi zbog čega je i cilj Turističke organizacije grada Doboja da valoriziraju što više vrijednosti grada da bi privukli turiste jer ovaj dio BiH ima razvijen i seoski turizam.

Ovaj grad najčešće posjećuju gosti Banje vrućice koji organizirano dolaze u obilazak Doboja kada im se prezentiraju sve znamenitosti od Muzeja, Biblioteke do Parka narodnih heroja.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.