BUSULADŽIĆ: Namjera vandalizma u muzeju nije bila pljačka već zastrašivanje Istaknuto

Vandalizam napravljen u poslijepodnevnim satima nedelje u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH ne predstavlja pokušaj pljačke, već samo namjeru da se devastira prostor Muzeja - ocijenio je za Agenciju Fena direktor ovog muzeja Adnan Busuladžić.

Kazao je da su dva mladića s kapuljačama na glavama preskočila ogradu te ušla u prostor botaničkog vrta, gdje su počeli da uništavaju stvari.

Sve se dešavalo u trenutku kada su čuvari bili u obilasku muzejskih zgrada te su mladići odmah po njihovom dolasku pobjegli iz prostora Muzeja.

Busuladžić navodi da su u desetak minuta uspjeli prevrnuti nekoliko betonskih žardinjera, slomiti dva prozora i dvije sijalice i iščupati dva natpisa u botaničkom vrtu.

Stećak u vrtu nije oštećen, iako se prethodno sumnjalo da je i on u ovom nasrtaju stradao.

- U Muzeju imamo postavljen alarmni sistem i dojavu, uz čuvarsku službu, i sve to besprijekorno funkcioniše. Provalnici nisu ušli u zgradu Muzeja, već su ušli preskočivši ogradu, a botanički vrt ne može biti zaštićen alarmom - istaknuo je Busuladžić.

Podvlači da mu je u razgovoru s kustosima Muzeja u kojem neki rade i po više od 30 godina potvrđeno da ovakav slučaj nikada nije zabilježen, pa ni u periodu od gotovo dvije godine koliko je Muzej zatvoren za javnost.

- Ovdje je očito poenta bila da se zastraši kolektiv ili uprava Muzeja i to je vrlo konkretan motiv. Ne mogu se oteti dojmu da se ovo desilo dan nakon objave mog teksta u medijima. Vjerovatno je neko "plitke pameti" ostrašćen pokušao na ovaj način da zaprijeti, odnosno pošalje poruku. Posebno jer niko nije došao da krade, već da demolira - istaknuo je.

Busuladžić podvlači da je policija MUPKS-a već jučer izvršila uviđaj, a razgovore s pojedinim uposlenicima obavili su i jutros.

Agencija Fena još nije uspjela doći do reakcije na ovaj nemili događaj resornih ministara kulture - Ivice Šarića i Salmira Kaplana, kao ni do zvaničnog izvještaja MUPKS-a.

(Fena) gk/laš

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.