8.književni susreti "Kasim Deraković" u Doboj Istoku 17.oktobra

14 Okt 2014
5143 puta

U spomen na poznatog dobojskog pjesnika Kasima Derakovića (1935 – 1990), u organizaciji BZK „Preporod" Doboj Istok, u Klokotnici će u petak 17.oktobra sa početkom u 14 sati biti održani IV književni susreti posvećeni ovom znamenitom zavičajnom pjesniku. Kasim Deraković je bio pjesnik antifašizma i socijalne pravde, ali i plodan dječiji pjesnik.

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" općinsko društvo Doboj Istok, osnovano je 2003. godine i broji preko stotinu aktivnih članova, raspoređenih u tri folklorne, dramsku, muzičku, literarnu sekciju, te, Bošnjački hor "Ašk". Temeljna zadaća ovog kulturnog društva Bošnjaka, jeste promovisanje i čuvanje od zaborava tradicije i kulturne baštine Bošnjaka, kulturno i nacionalno uzdizanje. Inicijator je i organizator tradicionalnih književnih susreta, "Kasim Deraković" u Doboj Istoku, čiji je suorganizator, Društvo pisaca TK i BiH, od, 2007. godine. Također, od, 2009. godine, organizator je, također, tradicionalne međunarodne smotre folklornog stvaralaštva, "Spreča" na kojima su do sada učešće uzeli folklorni ansambli iz: Turske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Slovenije, Poljske i BiH. Do danas su organizovali osam humanitarnih koncerata za pomoć teško oboljelim, i bili su izdavači jedanaest naslova knjiga (Godišnjaci, zbirke pripovjedaka, drama, poezije, monografije, nekrologij, CD ilahija i kasida "Tamni vilajet" i šezdesetominutne drame, "Zumro, dušo, pendžer mi o'škrini". Gostovali su diljem BiH, te u Njemačkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj i Turskoj. Obilježavaju sve nacionalne i vjerske praznike, priređuju promocije knjiga, Javne tribine, večeri poezije, večeri saza, ilahija i sevdaha itd.

{fcomment}

ocijeni
(5 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.