Boem sa kojim se volio družiti i Josip Broz Tito

Zulfikar Zuko Džumhur jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih putopisaca, slikara i karikaturista, a godišnjica njegovi smrti navršava se u četvrtak, 27. novembra, piše NAP.

Rođen u Konjicu 1920. godine, u uglednoj ulemanskoj porodici, postao je jedan od najpoznatijih boema svog vremana, sa kojim se rado družio i Josip Broz Tito.
U početku je studirao pravo, ali je ubrzo prešao na likovnu akademiju, koju je i završio u klasi Petra Dobrovića.
Prve crteže Džumhur je objavio u Narodnoj armiji 1947., a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Vetrenjaci, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, NIN-u kao stalni saradnik i urednik. Objavio je više od 10.000 karikatura.
Napisao je scenarije za više kratkih i tri za igrane filmove. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje. Zajedno sa Momom Kaporom je autor knjige „Zelena Čoja Montenegra“.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.