PROMOCIJA KNJIGE - "BARIĆI" od nastanka do 2015.godine

Teslić: 26. 09. 2015.god. Zapisuje i fotografiše: Emir Lončarić

U društvenom domu u Barićima kod Teslića,bio jedan značajan kulturni dogadjaj. U prisustvu veceg broja mještana i gostiju organizovali su promociju knjige "Barići" od nastanka do 2015. godine.
Ovo književno djelo na 818 stranica nastalo je da bi iz zaborava vratilo sve ono što nije trebalo zaboraviti. U predgovoru, jedan od autora knjige, prof.dr.sc Asim Tenić, pored ostalog, opisuje način življenja predaka ovog naselja. Takodje predstavlja i teze o nastajanju grada Teslića, kao i razvoja industrije u ovom kraju. Nastanak Barića, kao i mnogih drugih mjesta u BiH, veže se za dolazak Osmanlija na ova područja.
Po recenzentu knjige prof. dr hist. sc Izetu Šabotiću,posebno je vrijedan dio rukopisa,koji se odnose na geonološku problematiku ovog mjesta, gdje su detaljno i iscrpno postavljene sve porodice Barića i to: Kopići, Iriškići, Tenići, Suljići, Tabaci, Bani, Pejići, Medovići, Markotići, Pratljačići, Smokovići, Kovacevici i drugi.
Pored doktora Asima Tenića, kao autori knjige, su ekonomista Mehmed Kopić i diplomirani pravnik Zvonko Ban.
U projektu realizacije svoj doprinos je dala lektor prof. Mirzeta Kopić, inače mještanka Barića.
Napor, vrijeme, trud i znanje autora ove knjige su zaista veliki. Napisan je veliki broj tekstova ilustrovanih sa stotinama fotografija. Ozbiljnija i temeljitija knjiga od postanka Teslića do današnjih dana od teslićkih autora i pisaca nije napisana.
Zato je svima toplo preporučujemo, a posebno Barićanima.....
Knjiga koja opisuje nastanak Barića, te odakle su su se doselile i naselile stare porodice Barića...
U svojoj besjedi na promociji jedan od autora prof. dr sc. Asim Tenić, istakao je da oni ljudi koji ne znaju ništa o svom porijeklu, ko su i odakle su došli njihovi preci, su usamljenici koji lutaju svijetom...
Knjiga daje jednu veoma opsežnu i jasnu sliku prošlosti i života u Barićima i okolini.

{fcomment}

ocijeni
(2 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.