Žil Vern, drugi najprevođeniji pisac na svijetu

06 Jan 2014
2324 puta

Unesco održava bazu podataka pod nazivom „Index Translationum“, koja predstavlja internacionalnu bibliografsku bazu prijevoda. To je, zapravo, lista knjiga iz cijelog svjeta koje su objavljene u prijevodu.

 Aktuelna lista sadrži bibliografske informacije o knjigama koje su prevedene i objavljene u skoro stotinu zemalja koje su članice Unesco-a od 1979. godine, i sada ima preko dva miliona pojedinačnih unosa. Riječ je o knjigama bilo da je riječ o beletristici, nauci, umjetnosti ili istoriji.

Žil Vern je bio dugo vremena u vrhu liste najprevođenijih autora, i to na četvrtom mestu. Sve donedavno. Na najnovijoj listi Žil Vern je skočio na drugo mesto. Iznad njega je samo Agata Kristi.

Na Unesco-voj listi prevedenih djela Vern ima impresivnu broj od 4.751 objavljivanja. U nekoliko zemalja Vern je i najprevođeniji autor - kao što je slučaj u Čileu, Grčkoj i Španiji. U brojnim drugim zemljama ovaj francuski pisac je među prva dva ili tri pisca, a među takvim zemljama je i Kina, prenosi Književnost.org.

(Fena) zi

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.