Sarajevo: Predstavljena edicija “Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878” autora Galiba Šljive

03 Mar 2016
2646 puta

Kapitalno izdanje od 12 knjiga “Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878” autora Galiba Šljive predstavljeno je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Profesor Šljivo je knjigu opisao kao ediciju koja govori o događajima u BiH u posljednjih 100 godina osmanske historije, kada je BiH bila vrlo interesantna mnogim evropskim državama. Među njima je izdvojio Austriju, Rusiju i Italiju, a kao razlog naveo je geografski položaj BiH.

– Istražio sam knjige u Beču, Berlinu, Zadru, Beogradu i zaključio da je BiH u 19. stoljeću bila interesantna za susjedne države te da su mnogi imali svoje ambasade, iako nisu imali koga da zastupaju kao što su njihovi građani ili trgovinski interesi – pojasnio je.

Profesor Šljivo je kazao da knjige imaju 8.000 strana te da svako ko pročita prvu, pročitat će i ostale.

Recenzent Enes Pelidija ističe da je Šljivo cijeli život posvetio izučavanju prošlosti BiH u posljednjim decenijama osmanske vladavine.

– Ovaj period koji stoji na koricama ovog kompleta je samo okviran, jer se autor bavi događajima prije i poslije ovog perioda – kazao je Pelidija.

Značaj ove knjige je u činjenici što su mnoge ličnosti, događaji i krajevi koji su u historiji bili nepoznati ili manje poznati, zahvaljujući autoru, sada dostupni svima.

Knjigu je preporučio svima koje interesuje historija ili onima koji se protive postojanju BiH.

(Fena)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.