Opća biblioteka Tešanj obilježila jubilarnih 70 godina rada

01 Apr 2016
3021 puta

U Općoj biblioteci Tešanj je, u povodu 70. godina postojanja, 31.03.2016. upriličen prigodan program. Razloga za slavlje itekako ima, jer ova ustanova svoj 70-ti jubilej dočekuje u novim prostorijama. Prošle godine u izgradnju nove zgrade biblioteke, prve u BiH u posljednje četiri decenije, turska TIKA i Općina Tešanj su uložili 1,2 miliona maraka.

Program je otvoren projekcijom kratkog filma koji predstavlja priču ohistorijskom kretanju Opće biblioteke Tešanj kao najbogatije kulturne institucije na ovim prostorima osnovane 1946. godine.

Iako biblitekarstvo u Tešnju ima znatno starije korijene, ipak je kontinuiran institucionalni oblik bibliotekarstva danas obilježen sedamdesetim rođendanom u prostorijama Biblioteke. Zvanicama se obratio domaćin - direktor Opće biblioteke prigodni govorom i posjetio na razvoj bibliotekarstva u Tešnju, kao i na zaslužne pojedince u prošlosti, ali i aktuelno stanje i nove projekte.
Prisutnim se obratio i Općinski načelnik.

Na kraju svečanosti uručena su priznanja zaslužnim ustanovama i pojedincima te uposlenicima Opće biblioteke Tešanj, za 10, 20 i 30 godina rada u ovoj ustanovi.

Uz svečanu akademiju i promociju monografije Biblioteka Tešanj, autora Esmira Bašića. Promotori su bili: književnici Ramiz Brkić, Majo Dizdar, te prof. dr. Almir Fatić. Ovom monografijom tešanjska biblioteka je konačno dobila svoj svojevrsni circulum vitae - istakao je dr. Fatić.

Ovom prilikom priličena je i tematska izložba u čast pjesnika Muse Ćazima Ćatića, autori ove izložbe su uposlenici ove ustanove Aida Agić-Huskić dipl.komparativist i bibliotekar i Branislav Jukić rukovodilac Zavičajne zbirke u ovoj ustanovi. Izložba je podijeljena u tri tematska dijela i u njoj su po prvi puta tešanjskoj javnosti izloženi neki od originalnih rukopisa pjesnika Muse Ćazima Ćatića.

 

OPĆA BIBLIOTEKA TEŠANJ OBILJEŽILA JUBILARNIH 70. GODINA !U Općoj biblioteci Tešanj je, u povodu 70. godina postojanja,...

Posted by Opća Biblioteka Tešanj on 1. April 2016

 

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.