Promovisana zbirka tradicionalnih jela dobojsko-maglajskog kraja

06 Apr 2016
2836 puta

Zajednički projekat udruženja i društava iz Novog Šehera kod Maglaja i Kožuha kod Doboja

Zetovska pita, slatinjača, moča, jagle, keške i gliba, samo su neka od tradicionalnih jela dobojsko-maglajskog kraja, za koje se recepti mogu naći u maloj zbirci koja je promovisana u Novom Šeheru. Bila je ovo i posljednja aktivnost u okviru Projekta „Žene ambasadori suživota i običaja“ koje su realizovali Udruženje „Cicmanka“ i HKDU „Gromovnik“ iz Novog šehera te KUD „Miloš Kupres“ iz Kožuha kod Doboja. Od novembra mjeseca, kada je počela realizacija Projekta, članovi društava sastajali su se nekoliko puta u Kožuhama i Novom Šeheru, uvijek uz prezentaciju starih, tradicionalnih jela maglajskog i dobojskog kraja. Realizovani su i ekološke i humanitarne akcije i kampanje, a inicirani su i neki novi oblici saradnje. Ono što svi naglašavaju jeste da su postali dobri prijatelji sa željom da i dalje sarađuju i rede, bez obzira na projekte i pomoć međunarodnih organizacija koje promovišu toleranciju i suživot. „Suživot je na ovim prostorima itekako moguć, a žene su se pokazale kao prave ambasadorice tolerancije“, naglasio je Đorđa Savić, predsjednik KUD „Miloš Kupres“ Kožuhe. Prema riječima Kade Meškić, predsjednice Udruženja „Cicmanke“ Novi Šeher, ovaj Projekat pomogao je ženama da pokrenu i neke nove aktivnosti, pa je počela sa radom i folklorna sekcija za najmlađe.

prom01

Zbirka sadrži recepte za slana i slatka jela

Autor Zbirke tradicionalnih jela Dobojsko-maglajskog kraja je Marinko Kelavić. „U Zbirci se mogu pronaći recepti za 60-tak slanih i slatkih jela. Jela su jednostavna, a za njihovu pripremu najčešće se koristi voda, brašno, so i mliječni proizvodi, što govori i o nekadašnjem, teškom, životu ljudi dobojsko-maglajskog kraja“, naglasio je Kelavić na promociji. „Hvala puno našim donatorima koji su podržali projekat 'Žene ambasadori suživota i običaja, a to je prije svega PRO-Budućnost projekat USAID-a, kojeg implementira CRS, u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u BiH“, dodala je Tenzila Hasanić, voditeljica Projekta. Prema riječima Kristine Šešlija, menadžerice Projekta PRO-Budućnost, učesnici projekta pokazali su svo naše zajedništvo, bogatstvo naše različitosti ali i sve ono što nas spaja vijekovima na ovim prostorima.

prom02

(maglaj.net)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.