Građani Maglaja samoinicijativno organizuju akciju sanaciju dijela ceste ispod Sikole

13 Maj 2016
3743 puta

U subotu 14. maja navršava se dvije godine od najveće prirodne katastrofe koja je u novijoj historiji zadesila općinu Maglaj. Ni dvije godine kasnije, nije u potpunosti završen proces obnove. Brojne porodice još uvijek nisu u svojim domovima.

Ukupna šteta na području općine Maglaj procijenjena je na 166 miliona KM, od čega se 90,4 miliona odnosilo na štete na privrednim subjektima. Ostala šteta odnosila se na štete na objektima, stanovima, kućama, infrastrukturi, klizištima, kulturnim objektima...

U poplavi su oštećeni sjeverni i južni ulaz u grad, koji su još uvijek u lošem stanju. Posebno se to odnosi na južni ulaz, gdje uz udarne rupe, na dijelu ulice Srebreničkih žrtava rata ispod Sikole, već dvije godine nedostaje i asfaltna podloga. Kažu da je prvi utisak najvažniji, a svi oni koji, možda, prvi put dolaze u ovaj grad, ne stiču lijepu sliku. Česta su i oštećenja vozila usljed udarnih rupa, a ovom dionicom najčešće se voze zaposlenici kompanije Natron-Hayat.

Građani su izgubili strpljenje i nadu da će ovaj dio ulice Srebreničkih žrtava rata uskoro bito saniran. Stoga su se sami odlučili organizovati i koliko-toliko popraviti trenutno stanje.

Inicijator akcije je naš sugrađanin Aldin Bašić koji, kako kaže, želi prvo sebi pomoći a onda i ostalim građanima Maglaja. Podršku sugrađana zatražio je putem Facebook-a.

„Dosta nam je praznih obećanja i čekanja. Došlo je vrijeme da sami sebi pomognemo, jer očigledno da nadležni ne žele ili nisu u stanju riješiti ovaj problem. Do sada mi se javilo 20-ak ljudi i pozivam sve ostale građane Maglaja koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji i zajedno saniramo ovu sramotu. Lopate u ruke i prihvatimo se posla“ – izjavio je Bašić za naš portal.

Akcija je zakazana u subotu 14.5.2016. u 7,00 sati.

(maglaj.net)
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.