BoB Dylan u Francuskoj oslobođen optužbi za vrijeđanje Hrvata

Sud u Parizu oslobodio je poznatog američkog pjevača i kompozitora Boba Dylana optužbi za vrijeđanje Hrvata po tužbi jedne hrvatske organizacije u Francuskoj, rekao je danas Dylanov advokat Thierry Marembert. 

Protiv američkog muzičara je u novembru prošle godine u Parizu pokrenuta istraga zbog "javnog vrijeđanja" i "podsticanja mržnje" nakon što je Predstavnički savjet hrvatske zajednice i institucija u Francuskoj (CRICCF) podnio tužbu protiv njega, prenose francuski mediji. 

Ta organizacija je tužila Dylana zbog intervjua koji je u oktobru 2012. godine objavio časopis "Rolling Stone" u izdanju na francuskom jeziku, a koji je preveden s engleskog, iz američkog izdanja tog lista. 

U tom intervjuu, koji se pre svega odnosi na njegovo istorijsko angažiranje u pokretu za građanska prava crnačkog stanovništva, Bob Dylan je izjavio: "Ako imate Ku Klux klan u krvi, crnci to mogu da osjete, čak i danas. Isto kao što Jevreji mogu da osjete nacističku, a Srbi hrvatsku krv". 

Sud u Parizu je tada prihvatio tužbu kao osnovanu, a generalni sekretar hrvatskog udruženja je rekao da se od muzičara ne traži materijalna odšteta, već samo izvinjenje. 

Sudija u Parizu koja je obrađivala Dylanov slučaj jučer ga je oslobodila optužbi uz zaključak da je pjevač dao svoj pristanak za objavljivanje intervjua u američkom izdanju magazina, ali ne i u izdanju na francuskom jeziku. 

Sudija je, međutim, naložila da Prekršajni sud preuzme slučaj direktora nadležnog za objavljivanje francuskog izdanja časopisa "Rolling Stonea" zbog "javnih uvreda" i "podsticanja mržnje", prenosi francuski list "Le Figaro". 

Bob Dylan (73) je jedan od najvećih kantautora 20. vijeka, a prošle godine mu je u Francuskoj dodijeljen orden Legije časti, prenosi Tanjug. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.