Vojvođanska vlast traži mjesto u pregovorima Srbije sa EU

Vojvođanska vlada priopćila je u srijedu da očekuje da će predstavnici pokrajine biti "najizravnije" uključeni u pregovarački proces Srbije s EU.

 "Pokrajinska administracija će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje institucijama koje koordiniraju ove aktivnosti", piše u  priopćenju za sjednice vlade.

 Dodaje se da je Vojvodina aktivno bila uključena u faze koje su prethodile početku pregovora o prijemu Srbije u EU.

 Na tome je sada angažirano 65 predstavnika pokrajinske administracije i drugih pokrajinskih institucija, koji su obučeni za sudjelovanje u pregovaračkom procesu, piše u priopćenju.

 Također, u sjedištu pokrajinske vlasti u Novome Sadu u srijedu je konstituirana radna skupina za izradu radnog teksta Statuta Vojvodine sa zadaćom da se taj temeljni akt usuglasi s Ustavom Srbije.

 Ustavni sud Srbije (USS) je koncem prošle godine osporio dvije trećine odredaba pokrajinskog statuta i dao rok od šest mjeseci da se taj akt uskladi s Ustavom.

 Predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da je civilizacijska obveza da se pitanje Statuta Vojvodine razriješi na najbolji mogući način. "Tužno je kada Ustavni sud rečenice koje su prepisane iz Ustava proglasi neustavnim. To se nikada nigdje nije dogodilo", naglasio je Pajtić. On je rekao da je obveza da se ovaj akt usuglasi s odlukom Ustavnog suda.

 Osporavanja autonomije i nadležnosti vlade Vojvodine počele su poslije promjene vlasti 2012. kada je USS presudio da više odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti APV, među kojima i Statut Vojvodine, nisu sukladni Ustavu.

 (Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.