Zapadni Balkan: Počela vježba za bolju prekograničnu kontrolu katastrofe nakon zemljotresa

07 Jul 2021
1337 puta

U nekoliko zemalja Zapadnog Balkana - Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori počela je dvodnevna virtuelna prekogranična vježba za stolom sa ciljem ojačavanja spremnosti za katastrofe, javlja Anadolu Agency (AA)

Vježba je dio projekta koji finansira EU "ResponSEE" pod vodstvom vlade Štajerske/Austrije, uključujući partnere iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, kao i Crne Gore i Albanije.

"Cilj projekta 'ResponSEE' je ojačati spremnost za katastrofe na Zapadnom Balkanu povećanjem interoperabilnosti, omogućavanjem i podržavanjem saradnje u međunarodnom odgovoru na katastrofe kako bi se Albanija i BiH približile Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije", saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Pojašnjeno je da se vježba zasniva na diskusiji, u kojoj se raspravlja o postupcima, smjernicama i planovima i započinjanja procesa donošenja odluka, kako bi se pronašli načini još snažnije prekogranične podrške između tri zemlje i međunarodne zajednice poput Evropske unije, NATO-a, Ujedinjenih nacija itd.

Nakon ove vježbe, krajem godine biće izvedena vježba komandnog mjesta i sveobuhvatna terenska vježba u aprilu 2022. godine, zasnovana na scenariju potresa.

"Već sada, nakon prvog dana vježbe, može se reći da su svi uključeni partneri vrlo angažirani i imali plodne diskusije. Ovo je dobra prilika za saradnju sa susjedima na Zapadnom Balkanu i razmjenu stručnosti kako bismo se pripremili za moguće katastrofe u regiji", navodi se u saopštenju.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.