Loznica ukinula prostorni plan koji je predviđao izgradnju rudnika litijuma

16 Dec 2021
1220 puta

Skupština opštine Loznice donijela je u četvrtak odluku o stavljanju van snage odluke o donošenju prostornog plana grada Loznice od 29. jula 2021. godine, u kojem je bio i projekat Jadar, odnosno izgradnja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, a odluka je donijeta bez debate o toj temi, uprkos negodovanju pojedinih odbornika da se tome nije vodio pretres.

Predsjednica Skupštine opštine Loznica Milena Manojlović Knežević rekla je da je 46 odbornika glasalo za, od 54 prisutna odbornika, prenio je FoNet. Niko nije bilo protiv, ostali su bili uzdržani.

Odluka je donijeta, naglasila je Manojlović Knežević i istakla da se "dogovorila sa kim je trebalo da se dogovori" o načinu da se o toj temi ne vodi pretres. Podsjetimo, 29. novembra građani su protestovali u Loznici ispred skupštine grada, zahtijevajući povlačenje prostornog plana tog grada, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma, a peticiju protiv prostornog plana u tom kraju potpisalo više od 5.000 ljudi, od ukupno 80.000 stanovnika.

Građani tog dijela Srbije, okupljeni u udruženja građana kao i opozicioni predstavnici i dio stručne javnosti, usprotivili su se izgradnji rudnika smatrajući da bi to imalo pogubne posljedice.

 Odbornici su predložili da se Skupština Loznice o tome izjasni i zatraži od Vlade Srbije da donese Uredbu kojim bi taj plan prestao da važi, ali su odbornici odbili da taj prijedlog stave na dnevni red sjednice, javio je FoNet.

Aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da odlukom Skupštine grada Loznice o stavljanju van snage prostornog plana u kojem je projekat Jadar nije riješen problem Rio Tinta u Srbiji, već je potrebno da Vlada Srbije poništi sve sporazume sa tom kompanijom i ukine svoju uredbu iz 2020. godine.

Jovanović je rekao da se Aleksandar Vučić ponaša kao malo dijete koje neće da primi "bocu, a onda primi sve odjednom" i da će učiniti sve i ispuniti sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora. Odlukom Skupštine grada Loznica nije riješen problem Rio Tinta u Srbiji, zato ćemo se u subotu u 14 sati okupiti ispred Vlade Srbije i tražiti ukidanje i poništavanje svih sporazuma i obaveza kojim bi se Rio Tinto istjerao iz Srbije, rekao je Jovanović i naglasio da je potrebno da Vlada Srbije stavi van snage Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za jadarit, koji je usvojen još 2020. godine.

Ovo nije kraj, nijedna normalna država ne prima u svoju kuću takvu kompaniju, osim Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Zorane Mihajlović. Nećemo stati dok to formalno-proceduralno ne završimo, zaključio je Jovanović a prenosi Glas Amerike.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.