Slovenija: Od danas ukinuta obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima

14 Apr 2022
1132 puta

Od danas nošenje maski u većini zatvorenih prostora u Sloveniji više nije obavezno, odlučila je Vlada na dopisnoj sjednici sinoć. Maske će biti obavezne samo u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a u zatvorenim javnim prostorima ostaju kao preporuka, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka koju je ministar zdravlja Janez Poklukar najavio prije nekoliko dana i već je objavljena u Službenom glasniku.

Vlada je naložila i ukidanje mjere održavanja socijalne distance i ukidanje mjere ispunjenja PCT uslova u zatvorima i domovima za prevaspitavanje. Na prijedlog struke ostaje na snazi ​​ispunjenje PCT uslova za zaposlene, korisnike i posjetioce zdravstvenih ustanova, domova za stara lica i ustanova socijalne zaštite.

“Na sjednici Vlade predložili smo ono što je predložila ekspertna grupa za COVID-19”, rekao je Poklukar.

Voditeljica Savjetodavne grupe Mateja Logar u ponedjeljak je dodatno objasnila da treba uzeti u obzir samo pacijente koji se liječe od COVID-19 na jedinicama intenzivne njege. Kako se vidi iz podataka Ministarstva zdravlja, ovaj kriterijum je ispunjen već nekoliko dana. Intenzivnu njegu u utorak je zbog COVID-19 trebalo 17 osoba, a na jedinicama intenzivne njege liječena su ukupno 32 pacijenta kod kojih je potvrđena infekcija.

Oglasili su se i infektolog Bojana Beović i direktor Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo (NIJZ) Slovenije Milan Krek koji su istakli zaštitne maske kao jednu od ključnih mjera za sprečavanje širenja epidemije COVID-19. Kako su rekli u odvojenim izjavama za medije, slika u prošlim talasima epidemije bez maski bi bila mnogo gora.

“Ovo je naš osnovni alat koji koristimo u kontaktu sa pacijentima i održavaćemo ga”, najavila je Beović.

U populaciji je učinak nošenja maski, rekla je, nešto manji jer su neki nosili maske pogrešno ili su ih prerijetko mijenjali. Ali općenito, to je metoda koja sprečava i smanjuje broj prenosa koronavirusa među pojedincima.

To potvrđuje i direktor NIJZ-a Krek. O efikasnosti nošenja maski, kako je rekao, svjedoče brojni naučni članci i uporedne studije koje su pokazale povećan broj prenosa zaraze koronavirusom u sredinama u kojima se maske ne nose. Dodao je da je više puta bio u kontaktu sa zaraženom osobom, ali da nije zaražen jer je nosio masku.

Prema riječima Beović, slučaj Austrije pokazao je da je početkom marta, kada su odlučili da ukinu obavezu nošenja maski, broj slučajeva ponovo porastao. U Sloveniji je trenutak za oslobađanje bolji, jer na trenutni broj zaraženih utiče i trenutno vreme, dodala je Beović.

Iako COVID-19 i dalje pogađa osobe s težim oboljenjem, verzija omikron koronavirusa je blaža, a pojedinci se mogu zaštititi i vakcinama.

“Odgovornost za svoje zdravlje se prenosi na svakog pojedinca”, naglasila je Beović.

Krek i dalje preporučuje nošenje maski imunokompromitovanim pacijentima, uključujući onkološke bolesnike, pacijente s transplantacijom organa, bolesnike s leukemijom i druge.

Beović je dodala i starije osobe u riziku od težeg toka COVID-19. Također se preporučuje nošenje maske u slučaju zagušenja u zatvorenim neventiliranim prostorima. Predstojeći uskršnji vikend, međutim, savjetuje ljudima da u slučaju lijepog vremena organiziraju porodična okupljanja na otvorenom, a u crkvama nose masku.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.