Srbija i Hrvatska potpisale suradnju u obrani za 2014.g.

Predstavnici ministarstava obrane Hrvatske i Srbije potpisali su u petak u Beogradu plan suradnje za 2014. i istaknuli da je u proteklih nekoliko godina vojna suradnja dviju država sve bolja.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici srbijanskog ministarstva obrane (MOB), sporazum su potpisali zastupnik načelnika Uprave MOB Srbije za međunarodnu vojnu suradnju Milan Konjikovac i izaslanik ministra odbrane Hrvatske Ivan Jušić.

Sugovornici su se suglasili da, "unatoč restriktivnoj proračunskoj politici obiju država, suradnja u proteklih nekoliko godina ima stalni uzlazni trend" i da se temeljno realizira "kroz razmjenu iskustava u transformiranju oružanih snaga, dosadašnjeg sudjelovanja u multinacionalnim operacijama, u oblastima atomsko-biološke i kemijske obrane i logistike", te i u oblasti proračunskog planiranja.

Zajednička je ocjena i da bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske predstavljaju "kralježnicu regije" i presudno utječu na sigurnosnu situaciju u okružju. 

"Izraženo je zadovoljstvo zbog uspostavljenog kontinuiteta posjeta visoke razine, kao i planova za izvršenje zajedničkih vježbi u svrhu unaprjeđenja operativnih i funkcionalnih sposobnosti oružanih snaga", navedeno je u priopćenju.

Srpska strana izrazila je zainteresiranost za unaprjeđenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske suradnje, a predstavnik hrvatskog ministarstva prenio je spremnost Hrvatske da pruži potporu Srbiji u procesu eurointegracija, kroz iskustva u vojnoj suradnji s EU-om. 

Tijekom prošle godine Beograd su posjetili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Hrvatske general-pukovnik Drago Lovrić, početkom rujna, a koncem listopada i ministar obrane Ante Kotromanović.

U oba susreta s domaćinima suradnja dviju država zajednički je ocijenjena veoma uspješnom, poglavito u razmjeni iskustava o sudjelovanju u multinacionalnim operacijama, preustroju oružanih snaga, logistici i atomsko-biološko-kemijskoj obrani, a hrvatski su dužnosnici najavili da će srpskim kolegama pružiti svu nužnu pomoć i iskustva koja je Hrvatska stekla članstvom u NATO i u procesu eurointegracija.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.