Hrvatska: 932 ljekara zatražila odlazak u inostranstvo

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 923 ljekara zatražila su dokumentaciju za rad u inostranstvu, dok ih je istovremeno svega 135 iskazalo interes za dolazak, najviše ljekara iz susjednih zemalja koji imaju hrvatsko državljanstvo, doznaje se u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK). 


Najčešće odlaze anesteziolozi, radiolozi, hirurzi i ginekolozi, prosječne dobi 39 godina, a potvrde za rad u inostranstvuu podjednako traže i ljekari i ljekarke.

Šezdeset posto njih su bolnički doktori, a svega 11 posto ljekari porodične medicine i hitne službe, koji se manje odlučuju za odlazak.

No, Hrvatsku napuštaju i nezaposleni ljekari i oni bez specijalizacije, navode iz Komore, upitani za trendove, na koje se proteklih dana zabrinuto osvrnula I saborska opozicija.

Ljekari iz Hrvatske ne mogu dobiti dozvolu za rad u inostranstvu bez potvrda strukovne komore, no u njoj  ne raspolažu podacima koliko je tačno ljekara konačno i dalo otkaz te otišlo iz Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo upozorava da bi se Hrvatska uskoro mogla suočiti s ozbiljnim problemom nedostatka doktora medicine i zdravstvenih radnika.

 “Nadamo se da to neće dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema, ali može ugroziti dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite te pogoršati stanje s listama čekanja”, upozorava dr. Minigo.

Najviše dolaze ljekarii bez specijalizacije, iz Srbije i BiH

Nedostatak zdravstvenog kadra ne može riješiti “inozemna radna snaga” jer je interes ljekara iz drugih zemalja za dolazak na rad u Hrvatsku puno je manji, pa je, po podacima Komore, od ulaska u EU, tek 135 ljekara zatražilo priznavanje inozemne stručne kvalifikacije.

Među njima je više od 60 posto hrvatskih državljana koji su se školovali u Bosni i Hercegovini i Srbiji. U većini slučajeva za dolazak su zainteresovani ljekari koji još nisu stekli specijalizaciju. Državljana EU izuzetno je malo.

U Komori to objašnjavaju složenim postupkom priznavanja stručnih kvalifikacija stečenih u trećim zemljama, zbog čega nas, kažu, velik broj ljekara zaobilazi i odlazi na rad u druge zemlje članice EU.

 Dr. Minigo za strukovni kolektivni ugovor

Predsjednik Hrvatske liječničke komore  smatra da je sadašnje trendove uzrokovalo  nezadovoljstvo  ljekara položajem u sistemu, ali I činjenica da godinama bezuspješno pokušavaju dobiti strukovni kolektivni ugovor.

“U posljednjih deset godina dva su puta štrajkovali za bolje uvjete rada i adekvatnu platu. Iako su svjesni da u vrijeme recesije moraju dijeliti sudbinu svojih sugrađana, doktori prema sebi očekuju bolji odnos”, kaže dr. Minigo.

A promjene bi, smatra, mogli donijeti bolji uslovi rada, lakše dobivanje specijalizacija, kvalitetno osiguranje od profesionalne odgovornosti, te omogućavanje dodatne zarade radom u svojoj ustanovi ili kod drugog poslodavca. Kolektivno pregovanje mora biti strukovno, poručuje predsjednik Komore.

Podsjeća također da je saborski Odbor za zdravstvo nedavno istaknuo potrebu “preispitivanja nekih elemenata pravilnika o pripravničkom stažu, te primjerenije vrednovanje obrazovanja i rada zdravstvenih radnika uz stvaranje uslova za njihov ostanak u Hrvatskoj”.


 (Fena) nm

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.