Kosovo: Sud dao "zeleno svjetlo" za osnivanje suda za ratne zločine

Kosovski ustavni sud danas je jednoglasno donio odluku kojom je, faktički, dao "zeleno svjetlo" za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Ustavni sud je objavio da amandman na kosovski ustav, koji se tiče osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine, ne umanjuje prava i slobode čovjeka određene u 2. i 3. poglavlju ustava, javlja Tanjug. 

 Prema odluci suda, prihvatljivim je ocijenjen zahtjev predsjednika skupštine predan 9. ožujka s amandmanom 24 na Ustava Kosova, a odluka stupa na snagu odmah. 

 Poslije ovakve odluke ustavnog suda, kosovska skupština bi do kraja ovog mjeseca ili početkom svibnja, dvotrećinskom većinom trebala usvojiti predloženi amandman, a potom i zakon o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine. 

 Da bi zakon o Specijalnom sudu bio usvojen, potrebno je da za njega glasuje 81 zastupnik. U Skupštini Kosova, koja ima 120 zastupnika, vladajuće PDK i LDK imaju 37 i 30 poslanika, 20 je iz redova manjina, a ostalo su oporbene stranke. Kosovski i međunarodni dužnosnici su najavili da će, ukoliko kosovska skupština ne formira Specijalni sud, to učiniti Vijeće sigurnosti UN.

 (Fena) zp

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.