Učestali kvarovi na avionima srbijanskih dužnosnika

17 Apr 2015
4941 puta

Avion kojim je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić jutros poletio za Vatikan, prinudno se vratio na beogradsku zračnu luku zbog kvara na jednom motoru zbog čega je njegova posjeta Svetoj stolici otkazana. 

Savjetnica srbijanskog predsjednika Stanislava Pak potvrdila je Tanjugu kako je posjeta "otkazana do daljnjeg, dok se ne utvrde termini za novi posjet“.

"Nadamo se da će to biti uskoro", naglasila je ona. 

Kvar se dogodio na motoru vladinog falcona.
To je posljednji u nizu incidenata s tom vladinom letjelicom. 

Zbog raznih kvarova na avion, "falcon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "learjetu“, srbijanski  dužnosnici u više su navrata imali problema. 

Zbog kvara na "falconu", u prosincu 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vrijeme poletio sa zračne luke "Nikola Tesla" na Cipar. 

Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion pa se čekala nabavka novog dijela. 

Problemi s vladinim "falconom" zabilježeni su i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju zrakoplovom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana. S istim avionom probleme je imao i nekadašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letjelice nije otišao u Bruxelles na sastanak ministara ekonomije i financija EU. 

Problem na vladinom avionu dogodio se i kada je Cvetković poletio u službenu posjetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektirao nedozvoljene potrese na letjelici. 

Incident s "learjetom“ dogodio se i prilikom Cvetkovićeve posjete Pragu, kada je zbog problema s uređajima za slijetanje po magli, delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

U martu 2011. ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili. 

Prema ranije priopćenim podacima iz avio-službe Vlade Srbije "learjet 31a" proizveden je 1991, a "falcon 50" 1981. godine. 

(Fena) ib

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.