Vlada Vojvodine ponovo osniva vojvođansku akademiju

Vojvođanska vlada inicirala je u srijedu osnutak javne ustanove "Vojvođanska akademija znanosti, umjetnosti i kulture" (VANUK), koja bi trebala biti nasljednica Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti (VANU) čije je postojanje osporio Ustavni sud Srbije (USS) 2013.

USS je u prosincu 2013. utvrdio da osnivanje VANU-a nije sukladno Ustavu i zakonima Srbije, što je bila jedna u nizu odluka kojima je taj sud osporio bitne elemente autonomije Vojvodine i nadležnosti pokrajinske vlade.

Vlada Vojvodine je pak na svojoj posljednjoj sjednici usvojila prijedlog odluke kojom se želi ponovno formirati akademija radi "unapređivanja područja znanosti, umjetnosti i kulture na teritoriju pokrajine".

Sa sjednice vojvođanske vlade priopćeno je da se radom VANUK-a stvaraju uvjeti za osiguravanje ravnopravnosti, te očuvanje i poštivanje različitosti kultura nacionalnih manjina koja postoje u Vojvodini.

Također, kako je priopćeno, naglasak rada nove institucije bit će na proučavanju znanstvenih, umjetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za AP Vojvodinu, te poticanju i unaprjeđenju znanstvenog stvaralaštva u skladu sa zakonom.

Vojvođanski mediji podsjećaju da je odlukom USS-a kojom je dio nadležnosti Vojvodine proglašen neustavnim onemogućeno financiranje VANU-a iz pokrajinskog proračuna. VANU tada ipak nije ugašena, već je nastavila funkcionirati kao nevladina organizacija.

Ukoliko Skupština Vojvodine usvoji inicijativu vojvođanske vlade VANU će uz određene formalne izmjene ponovno dobiti status javne ustanove.

Vojvođanska akademija formirana je 2003. i zasnovana je na "principima i tradicijama akademskog organiziranja znanstvene, umjetničke i kulturne djelatnosti suvremenog europskog prostora".

Svojim radom okuplja vodeće intelektualce Vojvodine.

(Fena) rg

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.