Islamska zajednica Srbije razmatra tužbu sudu u Strasbourgu

Zamjenik reis ul uleme Islamske zajednice Srbije i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić najavio je mogućnost da se ta zajednica obrati Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, nakon što je Upravni sud osporio pravo njenog upisa u Registar vjerskih zajednica.


U izjavi za Tanjug Jusufspahić tvrdi da je riječ o političkoj odluci.

"To je nepravda prema Islamskoj zajednici. Prvi smo, i za sada jedini tražili i pripremili svu dokumentaciju za upis i ovo je jedna od političkih odluka koje se upliću u sudstvo", naveo je Jusufspahić.

Svi muslimani, kao građani Srbije, imaju pravo na vjersku zajednicu koja ne bi bila podređena ni nadređena islamskim zajednicama susjednih zemalja, ukazao je Jusufspahić.

"Borit ćemo se dalje, mi smo tu, nas ima, ne mogu nas obespravljivati. Zašto bi to bila zajednica bošnjačkih muslimana i u Srbiji kad to može da bude zajednica svih muslimana Srbije, to je ono što je smisao vjere", rekao je Jusufspahić.

Riječ je o borbi za prava svih muslimana koji žive u Srbiji, istaknuo je muftija i dodao da će odluku o obraćanju sudu u Strasbourgu donijeti nakon razgovora u okviru Islamske zajednice Srbije.

"To je borba za naša prava, mi imamo prava na vlasništvo nad vakufom (imovinom IZS), kao što imamo pravo ovdje živjeti. Sve ovo do sada je bilo jedno veliko zamešateljstvo u kojem nismo sudjelovali", kaže muftija srbijanski.

Odluku Upravnog suda smatra političkom i doživljava je kao indirektnu poruku da IZS osnuje političku stranku.

"Onda bi nas možda 'koalicijski partneri' gledali kao nekoga tko im može donijeti pobjedu na izborima. Možda je to moneta, ali nije to naš put", istaknuo je Jusufspahić.

O tome hoće li aktualni reis ul ulema Adem Zilkić ostati vrhovni poglavar IZS ili će ga na toj poziciji zamijeniti netko drugi, Jusufspahić kaže da o kandidatima rasprava traje, a da će izbori biti u što skorije vrijeme.

"Točan datum nije određen, a Zilkić nije jedini kandidat za vrhovnog poglavara", naveo je on.

Smatra da bi na čelnu poziciju IZS trebao doći netko mlađi i od njega i od Zilkića, iako obojica imaju pravo na po još jedan mandat.

"I ja sam istrošen, vrijeme je za nove snage. Možda ovo netko drugi sada može bolje voditi, uz našu pomoć jer mi ne idemo nigdje. Kako govorim o sebi, tako govorim i o Zilkiću. To bi bilo jedno dobro osvježenje", rekao je Jusufspahić.

Na pitanje hoće li biti prvi veleposlanik Srbije u Saudijskoj Arabiji, Jusufspahić kaže da nema ništa protiv "ako može služiti na toj poziciji u građenju odnosa dviju država".

"To je zemlja ka kojoj se mi muslimani okrećemo, kao prostoru gdje se nalaze Meka i Ćaba i to bi bila značajna obaveza", rekao je Jusufspahić ističući da je razgovora o tome bilo početkom godine, ali da se za sada "ništa značajno po tom pitanju nije dogodilo".

(Fena) rg

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.