Srbija: Do kraja godine u državnim službama 30.000 zaposlenika manje

31 Avg 2015
1927 puta

Srbija bi do kraja godine u javnim službama trebala imati oko 30.000 službenika manje kao rezultat dvogodišnje racionalizacije, saopštila je u nedjelju srbijanska ministrica državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

"Racionalizacija traje već dvije godine jer je na snazi zabrana zapošljavanja (u javnim službama). Do kraja ove godine imat ćemo manje oko 30.000 zaposlenika u državnoj službi. Dakle, manje onih koji rade u oblasti kulture, školstva, zdravstva u onome što se zove država, a  ne javna preduzeća", objasnila je ministrica Udovički za  Radio-televiziju Srbije (RTS).

Lokalne uprave diljem Srbije dobit će od ministarstva kvote s maksimalnim brojem uposlenika koje mogu imati, a za otpremnine je u budžetu osigurano oko 42 miliona eura.

Ministrica državne uprave najavila je da će racionalizacija u javnim službama početi polovinom septembra, a poslije prvog kruga analizirat će se u kojim sektorima nedostaju kadrovi.

Ona je najavila da bi, zbog nedostataka ljekara, nova zapošljavanja u zdravstvu mogla početi već prije kraja godine.

Među neophodne kadrove Udovički je svrstala i stručnjake koji bi Srbiji mogli pomoći u procesu ubrzanja eurointegracije.

(Fena) 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.